Categories Bosna i Hercegovina

SNSD gubi kontrolu nad Domom naroda PSBiH? Upitna vlast

SARAJEVO – Ustavni sud Bosne i Hercegovine djelimično je usvojio apeliciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobode izbore, a sve u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naime, PDP se žalio jer nije mogao učestvovati u postupku u kojem se pobijala odluka kojom je odlučeno da je jedan listić prilikom glasanja za Dom naroda nevažeći.

Podsjećanja radi, prilikom biranja delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, lista PDP-a zvanično, po odluci Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske dobila je 11 glasova, međutim jedan listić bio je sporan. Taj listić od devet članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske proglasio je nevažećim, ali, kasnije, na žalbu PDP-a Centralna izborna komisija BiH odlučila je da se nedvosmisleno može utvrditi za koga je glasano na tom listiću, i taj listić je prihvatila kao validan. U tom slučaju PDP-ova lista za Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH imala bi 12 glasova, isto kao i lista SNSD-a i u tom slučaju žrijeb je trebao odlučiti o delegatu u Domu naroda Parlametnrane skupštine BiH.

Ipak, na odlukcu CIK-a žalio se SNSD i Sud BiH, tačnije Apelaciono odjeljenje Suda BiH na kraju je dalo konačnu riječ i reklo da je sporni listić sporan i naložilo CIK-u da preinači svoju odlku, tako da je na kraju mandata delegata u Domu naroda pripao SNSD-ovoj listi koja je imala 12 glasova.

Suština, nove presude Ustavnog suda BiH je u tome da PDP-u kao učesniku u cijelom postupku nije bilo dozvoljno da kao stranka učestvuju pred Sudom BiH

„Ustavni sud smatra, da sama činjenica da apelant nije mogao učestvovati u postupku u kojem se pobijala odluka kojom je odlučeno (i) o njegovim izbornim pravima, ukazuje da on nije uživao čak ni teorijsku, a kamoli praktičnu zaštitu svog prava na slobodne izbore. Stoga, Ustavni sud smatra da je, u okolnostima konkretnog slučaja, apelantu trebalo omogućiti da učestvuje u postupku pred sudom kao zainteresovano lice. U takvom slučaju i apelant bi morao poštovati stroge rokove koji su određeni relevantnim zakonima, a svako eventualno odugovlačenje izbornog procesa išlo bi na njegovu štetu. Ovo dalje znači da Ustavni sud ne može prihvatiti da je potreba da se osigura efikasnost izbornog procesa, dovoljan razlog da se apelantu onemogući učešće u postupku koji se tiče njegovih izbornih prava, bez ikakvih objektivnih znakova da će apelant taj proces zaista odugovlačiti“, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, a čija lista je i bila „sporna“ rekao je za Nezavisne da je Ustavni sud BiH potvrdio da je PDP bio u pravu te da je rješenje Suda BiH poništeno.

„Ponovo će se odlučivati o samom meritumu i našoj primjedbi za izbor za Dom naroda iz Republike Srpske. To je dobra vijest za PDP i potvrđuje da su naši navodi bili ozbiljni“, rekao je Vuković dodajući da veliki problem predstavlja dinamika kojim rade Sud BiH i Ustavni sud BiH jer mandat traje, i postavlja se pitanje smislenosti odluke na kraju svega toga.

Inače, u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ima pet delegata. Trenutno u njemu je četiri SNSD-ova i jedan SDS-ov, i praktično SNSD ima apsolutnu kontrolu zakonodavnog procesa u Parlamentarnoj skupštini BIH s obzirom da sa četiri delegata može oboriti bilo koju odluku. Takođe, u slučaju da neko pokuša da smjeni aktuelni Savjet ministara BiH to nije moguće bez SNSD-a niti je moguće usvojiti bilo koji zakon ili odluku koja dođe pred Dom naroda jer da bi nešto bilo usvojeno mora imati pored opšte većine i najmanje po dva glasa iz svakog kluba naroda.

Odluku Ustavnog suda BiH možete preuzeti klikom OVDJE

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like