Categories Region

Srpska firma pod sankcijama SAD promenila ime, Amerikanci još nisu primetili: Kakve veze s tim imaju Ratovi zvezda

Krajem februara Evropska unija stavila je firmu Conex iz Srbije na listu sankcija zbog kršenja zabrane trgovine nedozvoljenim proizvodima s Rusijom. Praktično istovremeno, Sjedinjene Američke Države su na svoju listu dodale četiri kompanije iz naše zemlje – Kominvex, Soha Info, Goodforwarding i Research and Development Company TR Industries.

Te kompanije su i dalje na listi sankcija Amerike, ali s jednom razlikom – Research and Development Company TR Industries od pre osam dana ne posluje više pod tim imenom.

Kako se može videti na sajtu Agencije za privredne registre, ova kompanija je 22. marta 2024. promenila naziv u Onderon Systems.

Zahtev je podneo vlasnik firme Nikola Obradović, a drugih promena nije bilo. Obradović je i dalje 100% vlasnik preduzeća i sedište je u stanu na adresi Zahumska 26 na Zvezdari (nije promenjena ni e-mail adresa za prijem elektronske pošte u kojoj se pominje stari naziv tr-industries).

Na adresu u Zahumskoj, sadašnji Onderon se preselio u avgustu 2023. iz Bulevara Mihajla Pupina 10d, a pre toga je u julu promenjen direktor pa je umesto Dejana Đorđevića upisan Nikola Obradović. Samo nedelju dana ranije je i vlasništvo preneto sa Đorđevića na Obradovića.

Promenu imena nije pratila ni promena delatnosti tako da i Onderon systems posluje pod šifrom 4690 – Nespecijalizovana trgovina na veliko.

Ili ova promena imena nije bitna američkim vlastima ili je nisu primetili, tek na listi sankcija se i dalje vodi Research and Development Company TR Industries.

Uvid u listu koju vodi Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), državna agencija pri Ministarstvu finansija SAD, pokazuje da i dalje imaju zaveden naziv Research and Development Company TR Industries i to na adresi u Jurija Gagarina 231 (Tržni centar Enjub) gde je ova firma imala sedište pre nego što je prešla u Bulevar Mihajla Pupina.

Kako se navodi u bazi OFAC, ovo lice je pod sankcijama zato što posluje ili je poslovalo „u sektoru ekonomije Ruske federacije za koji je utvrđeno da podržava rusku vojno-industrijsku bazu“.

Kako je pisao Forbes Srbija u februaru, Poreska uprava već je kontrolisala rad firmi na listi sankcija SAD. Prvi je pod lupom bio Research and Development Company TR Industries pre godinu dana. Službenici Poreske uprave u dva navrata su proveravali poslovanje kompanije.

Prvi nadzor krajem februara završen je za desetak dana. Drugi je usledio manje od mesec dana kasnije – 15. marta – i završena je za nekoliko dana.

Kako se može videti na listi OFAC, i ostale firme su i dalje u evidenciji – Goodforwarding, Soha Info i Kominvex (a od ranije i MCI trading).

Zbog Rusije su na listi sankcija OFAC i pojedinci iz sveta politike, Nenad Popović i Miša Vacić. Tu je i Marko Svorcan, ispred Kominveksa, Dragan Dragaš zbog firme Soha info i Ivan Cvetić zbog MCI Trading-a.

Ime inspirisano Ratovima zvezda?

Onderon je izmišljena planeta u serijalu Ratovi zvezda. Nalazi se u sistemu Džaprael i zamišljena je kao planeta prekrivena džunglama, a ljudi na njoj žive u snažno utvrđenim gradovima zbog opasnosti od stvorenja koja je nastanjuju. Kao i u mnogim zapletima u ovom čuvenom serijalu, i na Onderonu se odigravala borba. Vlasti Onderona želele su da budu neutralne u Ratu klonova, ali su upravljanje preuzeli Separatisti koji su stali na stranu Konfederacije (kasnije Imperije). Pobunjenici su se digli protiv njih i uz pomoć Republike odnosno džedaja, Anakina Skajvokera i Obi Van Kenobija, uspeli da pobede.

Jedina stvar koja još nosi naziv Onderon je lek protiv mučnine.

Forbes/N1info.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like