Categories Rusija

Da li su ruske obavještajne službe znale za prijetnju prije napada u koncertnoj dvorani?

Sigurnosne službe Kremlja bile su svjesne prijetnje ISIS-a nekoliko dana prije smrtonosnog napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, pokazuju dokumenti ruske obavještajne službe do kojih je došla jedna istražna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Prema londonskom Dosje centru, dokumenti pokazuju da su etnički Tadžici radikalizovani od strane ISIS-K – centralnoazijskog ogranka terorističke grupe ISIS – mogli biti umiješani.

Najmanje 143 osobe ubijene su prošlog petka u najsmrtonosnijem napadu na Rusiju u posljednjih nekoliko decenija, kada su napadači upali u Crocus City Hall s oružjem i zapaljivim uređajima, neposredno prije nego što je trebao biti održan koncert.

ISIS je preuzeo odgovornost za napad izjavama, fotografijama i propagandnim videom koje su snimili napadači.

Centar za dosije je ruska istražna grupa koju podržava Mihail Hodorkovski, bivši ruski naftni tajkun u egzilu koji je postao kritičar Kremlja. Ranije je otkrio detalje o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu, često koristeći dokumente i curenja informacija iz ruske vlade.

“Nekoliko dana prije terorističkog napada, članovi Vijeća sigurnosti dobili su upozorenje da bi građani Tadžikistana mogli biti korišteni u terorističkim napadima na ruskoj teritoriji”, navodi se u najnovijem izvještaju grupe, objavljenom u nedjelju, pozivajući se na rusku sigurnosnu agenciju.

“Čak i prije napada na Crocus City Hall, izvor blizak obavještajnim službama o tome je rekao Dosije centru”, dodaje se.

Kremlj nije odgovorio na zahtjev CNN-a za komentar izvještaja Centra za dosijee.

Šokantni snimci napada pokazuju kako su žrtve pobjegle spašavajući svoje živote u užasu, a mjesto događaja pretvoreno je u pakao.

Četvorica osumnjičenih, koji su iz centralnoazijske republike Tadžikistan, ali su radili u Rusiji na privremenim ili isteklim vizama, pojavila su se na sudu ranije ove sedmice suočeni s optužbama za terorizam, s vidljim znakovima povreda. Trojica su se izjasnila krivima, prenose ruski mediji.

Unatoč tome što su odnosi između Washingtona i Moskve bili na povijesnom niskom nivou, Sjedinjene Države su upozorile Rusiju da militanti ISIS-a planiraju izvršiti napad u zemlji.

Ranije u martu, američka ambasada je upozorila na povećanu prijetnju terorističkim napadima na Rusiju, a glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da su SAD podijelile ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa politikom “dužnosti upozorenja”.

Alisher Kasimov, a suspect in the Crocus City Hall attack charged with providing accommodation to the four men accused of carrying out shooting in the concert hall, sits behind a glass wall of an enclosure for defendants in a courtroom in Moscow, Russia, March 26, 2024. Moscow City Court’s Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. WATERMARK FROM SOURCE.

SAD upozoravao ali…

Ali u govoru samo nekoliko dana prije napada, Putin je odbacio američka upozorenja kao “provokativna”, rekavši da “ovi postupci liče na direktnu ucjenu i namjeru da se zastraši i destabilizuje naše društvo”.

Putin, koji je nedavno pobijedio na izborima i osigurao još jedan predsjednički mandat, više puta je sugerirao, bez dokaza, da je Ukrajina pomogla u orkestriranju napada. Ukrajina je više puta negirala da ima veze s napadom.

Bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov, kritičar Kremlja u egzilu, rekao je da najnoviji dokazi postavljaju ozbiljna pitanja za rusko rukovodstvo i njegove snage sigurnosti.

„Vrlo jasno vidimo da je Vladimir Putin mogao da reaguje na brojna upozorenja“, rekao je on za CNN Erin Burnett Out Front.

ISIS-K preuzeo je odgovornost za smrtonosni napad na rusku ambasadu u Kabulu 2022.

Sljedeće godine, njemačka policija uhapsila je nekoliko osoba iz Tadžikistana optuženih za planiranje napada na Kelnsku katedralu, prema Dosije centru. Osumnjičeni pripadnici ISIS-K su također uhapšeni u Kirgistanu, optuženi da su planirali napad na pravoslavnu crkvu.

Prema Centru za dosijee, ruska policija pratila je sve ove izvještaje i “razmatrala rizik” za Rusiju.

Forbes/N1info.ba

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like