Categories Svijet

Dodik, Krišto, Rama, Plenković i Osmani ujedinjeni u osudi iranskog napada na Izrael

Prvi put u historiji Islamske Republike, Iran je direktno napao svog zakletog neprijatelja Izrael. Iranski napad na Izrael s više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je većina presretnuta i oborena još izvan izraelskih granica, saopćila je izraelska vojska. Samo mali broj projektila je pao na izraelski teritorij, bez poginulih i veće štete.

Od regionalnih političara, ujedinjeni u osudi napada Irana na Izrael su Milorad Dodik, Andrej Plenković, Borjana Krišto, Edi Rama i Vjosa Osmani. Podršku Izraelu uputili su preko društvene mreže X.

 

 

 

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović se osvrnuo na napad Irana na Izrael i na izjave Andreja Plenkovića. “To su sve segmenti Trećeg svjetskog rata. To nije naš sukob, kao što to nije ni onaj u Ukrajini. Ovo samo pokazuje da su Hrvatskoj potrebni hladni i odgovorni ljudi, a to nije Plenković i njegovi ministri koji su nas pokušali uvući u sukob u Ukraine kroz obuku vojnika i to smo jedva zaustavili u Saboru”, rekao je.

Samo jedna reakcija iz Srbije stiže od ministra vanjskih poslova, Ivice Dačića koji je rekao “kada komentarišemo ovo što se noćas dešavalo, ne možemo da ne kažemo da je prije nekoliko dana Izrael napao Iran i pogodio njihov konzulat i da je ovo noćas odgovor na ono što je tada urađeno”.

Ivica Dačić / REUTERS

Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, sopćila je da je izrazito zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, dodajući, međutim, da će napetosti ostati sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob.

 

 

Da li je Iran djelovao u skladu s međunarodnim pravom?

Ministarstvo Rusije podsjeća i na izjavu Teherana da je napad izveden unutar prava na samoobranu nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku koji je Moskva osudila. Također ističe da je Zapad blokirao pokušaje da se u Vijeću sigurnosti UN-a odgovori na izraelski napad u Damasku.

Tehran, Iran April 14, 2024. / REUTERS

Nakon što je Iran izveo napad bez presedana protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad na kompleks iranske ambasade u Siriji, najviši diplomata Islamske Republike u Sjedinjenim Državama izdao je oštro sročeno pismo u kojem navodi pravnu osnovu operacije i upozorenje protiv daljnjih eskalacija.

Pismo je napisao iranski ambasador pri Ujedinjenim narodima, Amir Saied Iravani, a upućeno je generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i predsjednici Vijeća sigurnosti UN-a Vanessi Frazier.

Zvanično je obavijestio vodstvo UN-a da je “u kasnim satima 13. aprila 2024. Islamska Republika Iran izvela niz vojnih udara na izraelske vojne ciljeve”. Dokument se poziva na ranija upozorenja o “odlučnom odgovoru” na izraelsko ubistvo sedam iranskih vojnih lica, uključujući dva viša komandanta Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), u zgradi iranskog konzula u Damasku prije 10 dana, čin za koji je Iran tvrdio da predstavlja kršenje Povelje UN-a.

Shahed 136 / REUTERS

“Ova akcija je bila u primjeni inherentnog prava Irana na samoodbranu kako je navedeno u članu 51. Povelje Ujedinjenih naroda”, navodi se u pismu, “i kao odgovor na ponavljajuće izraelske vojne agresije, posebno njegov oružani napad na 1. aprila 2024. protiv iranskih diplomatskih prostorija, prkoseći članu 2 (4) Povelje Ujedinjenih naroda.” Član 2(4) Povelje UN-a kaže da će se „Sve članice u svojim međunarodnim odnosima suzdržavati od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, ili na bilo koji drugi način koji nije u skladu sa ciljevima Ujedinjeni narodi.”

forbes/n1info

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like