Categories Region

Prevare uvjerljive: Internetom kruži LAŽNI SNIMAK Danice Grujičić koja reklamira lijek za HIPERTENZIJU

Na Facebook se pojavio snimak na kome ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić govori o moćnom prirodnom sredstvu koje garantovano pomaže u slučajevima hipertenzije.

Snimak je međutim lažni i nastao je uz pomoć takozvane “deepfake” tehnologije, piše Euronews.

Na Facebook stranici pod nazivom “Dr. Stefan Lekić” 17. aprila se pojavio snimak koji je zapravo reklama za navodni lijek protiv hipertenzije u kome se takođe prenosi navodna izjava ministarke zdravlja Danice Grujičić koja kaže da je Srbija nabavila određenu količinu tog lijeka i poziva građane da se prijave kako bi taj lijek nabavili.

– Ovaj mjesec smo odobrili novi lijek koji veoma brzo i efektivno čisti krvne sudove, odnosno liječi hipertenziju. Trenutno, prednost za nabavku imaju osobe koja imaju 40 plus godina jer se povećao broj smrti od srčanog udara. Nabavili smo određene količine i molimo vas da preuzmete svoj paket što prije.

Na kraju jednog od snimaka je primjetan hrvatski naglasak. Međutim, kada kliknete na link koji je ponuđen ispod ove reklame, vodio se na stranicu “priroda.store” na kome postoji tekst o ovom navodnom lijeku koji je napisala izvjesna Milica Stojanović, koja u tekstu se takođe prenosi i izjavu ministarke Grujičić za koju kaže da je poznati srpski kardilog, iako je Danica Grujičić neurohirurg.

U brojnim komentarima na ovoj objavi najveći broj onih koji su se oglašavali pozdravljaju ovaj gest ministarke zdravlja i raspitaju se na koji način bi mogli da nabave ovaj lijek u apoteci.

Uz pomoć funkcije “Meta ad Library”, saznali smo da je ime stranice “Dr. Stefan Lekić” mijenjano jedanput. Takođe smo došli do podatka da se ovom stranicom upravljalo iz dvije zemlje – dvije osobe iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Indonezije.

Međutim, ovo nije jedini snimak u kom je snimak ministarke Grujičić izmijenjen “deepfake” tehnologijom.

Na Fejsbuku smo takođe pronašli snimak u kom Grujičićeva daje izjavu u svom kabinetu, u kom poziva građane da kupe lijek koji pomaže u čišćenju vena od krvnih ugrušaka. Stranica koja je objavila ovaj snimak se naziva “Sve vrste bilja”. Na profilnoj fotografiji ove stranice nalazi se pumpa za vodu, uz opis na portugalskom jeziku gdje piše da vrše kućnu dostavu samo u Luandi, glavnom gradu Angole.

Inače, Danica Grujičić je, kako piše u istraživanju AFP-a, i ranije bila žrtva ovakvih prevara na društvenim mrežama, te da se radi o globalnom problemu.

– Doktori širom svijeta suočavaju se sa problemom zloupotrebe njihovog imena u izmijenjenim oglasima i lažnim člancima na Internetu i društvenim mrežama radi prodaje navodnih lekova za razne bolesti – navodi se u tekstu.

Naša redakcija je poslala ministarki link sa lažnim snimkom, na šta nam je ona odgovorila se to ne dešava prvi put.

– To nije prvi put, do sada sam bar desetak puta prijavljivala odjeljenjima za visokotehnološki kriminal. Hvala na obavještenju, prijaviću ponovo – rekla je za Euronews Srbija Ministarka Grujičić.

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Milovan Bojić takođe je bio žrtva “deepfake” tehnologije, tako što se na internetu pojavila reklama na kojoj reklamira preparat za potenciju pod nazivom “TestoY”.

Tom prilikom, oglasio se i sam Bojić koji je rekao da je prikazivanjem njegove slike i generisanjem njegovog glasa, grubo zloupotrijebljeno njegovo ime i ličnost u cilju reklamiranja izvesnog preparata za bolju cirkulaciju.

– Profesor Bojić kategorično ističe da se radi o reklami obmanjujućeg sadržaja i sajber prevari i u potpunosti se ograđuje od ovakvih obmanjujućih postupanja i načina liječenja neispitanim i preparata sumnjivog porijekla – navedeno je Instituta Dedinje.

Tokom lažnog intervjua, glas koji se emituje i govor su upadljivo različiti u odnosu na glas i način izlaganja Bojića, pa se pažljivijim slušanjem uočava velika razlika “Već smo preduzeli sve moguće mere da se lica koja su zloupotrebila moje ime, strogo kazne. Nije prvi i jedini put da se koriste svi načini kako bi građani Srbije i regiona bili prevareni. Sve njih molim da ne nasedaju na ovakve laži, a svima kojima je zdravstveno stanje ugroženo, Institit za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ nudi znanje i iskustvo, što je potvrdio svim dosadašnjim rezultatima”, izavio je Bojić tom prilikom.

Vladimir Radunović iz “Diplo fondacije” kaže za Euronews Srbija su prevare na internetu sve kompleksinije i uvjerljivije, te da građani na to nasjedaju.

On dodaje da se vještačka inteligencija zloupotrebljava na više nivoa, navodeći da se kriminalci brzo adaptiraju i koriste ovu tehnologiju za razne prevare.

Govoreći o zaštiti od ovakve vrste prevara na internetu Radunović zaključuje da je ključ u postavljanju zakonskog okvira, pronalaženju tehnoloških rješenja i edukaciji stanovništva.

Srpskainfo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like