Categories USA

Amerikanci uhapsili predsjedničku kandidatkinju zbog Gaze

Kandidatkinja Zelene partije za predsjednicu SAD-a Jill Stein uhapšena je danas tokom studentskih protesta protiv izraelske agresije u Gazi na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Policija države Misuri uhapsila je Stein i desetinu aktivista i smjestila ih u kombi dok su čekali pretres. Kao i Zelena stranka u cjelini, Stein podržava pozive na bojkot i sankcije protiv Izraela.

Na svojoj web stranici Stein, koja je jevrejskog porijekla, naziva izraelske akcije protiv Hamasa u Gazi genocidom.

Kandidatkinja Zelene partije za predsjednicu SAD-a na svome zvaničnom YouTube nalogu podijelila je video svoga hapšenja.

Studenti u Sent Luisu zahtjevaju od univerziteta da prekine finansijske veze sa kompanijom Boeing, koja zapošljava veliki broj ljudi u tom gradu, zbog prodaje oružja Izraelu, prenosi Times of Izrael.

Tokom ovog vikenda, policija je na američkim kampusima uhapsila više od 200 studenata, a oni su poručili da neće odustati od protesta i podržani su od strane profesora.

Studenti širom SAD-a pozivaju na okončanje genocid nad palestinskim narodom u Gazi, a također pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama koje omogućavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze, navodi Reuters.

N1info.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like