Categories Region

„Željela sam da mu produžim život i da ga vratim kćerki i supruzi“ Pripadnica Vojske Srbije DONIRALA 70% JETRE svom kolegi, on PREMINUO mjesec nakon operacije

Tamara Morović je stariji vodnik prve klase, pripadnica „Kobri“, majka, sportistkinja i heroj!

Naime, Tamara je dobitnica Zlatne plakete za najplemenitiji pojedinačni podvig godine, nakon što je donirala 70 odsto jetre kolegi Dušanu Kuškovskom, kome je život zavisio od transplantacije.

Nažalost, iako je Tamara bila spremna da ugrozi svoj život, kako bi pomogla drugome, njen kolega je preminuo samo mjesec i po nakon operacije.

“Željela sam da ga vratim kćerki i supruzi”

Dušan Kuškovski bolovao je od autoimune bolesti, bila mu je potrebna transplantacija jetre, kako bi njegov život nastavio neometano da teče. Jedina nada za njegovo izliječenje bila je da se nađe dobrovoljac koji će donirati jetru.

Kada je Tamara čula koliko je situacija ozbiljna odlučila je da ona bude donor. Kako kaže Tamara, jedini cilj joj je bio da Dušanu produži život za deset, dvadeset godina, te da se zdrav vrati svojoj porodici.

– Dušan je bio na spisku za transplantacije. Pet dana pred njegov odlazak u Beč rečeno mu je da ne mogu oni da mu daju jetru, jer nisu u Evropskoj uniji, te da mora da dođe sa živim donorom. Mislila sam da je on otišao na operaciju, pozvala sam da ga pitam kako teče oporavak, kada mi je rekao zbog čega nije otišao na operaciju odlučila sam da mu doniram jetru – ispričala je Tamara.

“Nakon operacije nismo mogli da pričamo”

Tamara kaže da je oporavak išao brzo, samo je tri dana nakon operacije trpjela jake bolove, ali i da je nakon godinu od transplantacije njeno zdravstveno stanje super.

– Koliko god da je boljelo, na kraju sve prođe. Kada smo se Dušan i ja vratili na odjeljenje samo smo se pogledali, nismo mogli da pričamo. Ja sam se brže oporavila. Iako se u većini slučaja uzima 30 ili 50 odsto jetre, doktori su meni odstranili 70 odsto, cijeli desni režanj – ispričala je Tamara i dodala da pregledi idu brzo.

“Naša djeca su sada kao brat i sestra”

Tamara je samohrana majka 16-godišnjeg dječaka. Kako kaže, iako osjeća ogromnu bol zbog gubitka kolege, raduje je činjenica da je Dušanova porodica sada i njena, piše Blic.

– Bukvalno smo jedna porodica. Drago mi je što sam im pružila sreću i zadovoljstvo tih godinu. Njegova kćerka i moj sin su sada kao brat i sestra – ispričala je Tamara, heroj kakav se danas rijetko sreće.

Srpskainfo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like