Categories Rusija

Rusija raspisala potjernicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je potjernicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

“Volodimir Aleksandrovič Zelenski, 25. januara 1978. Tražen prema članu Krivičnog zakona”, stoji u bazi podataka na web stranici ministarstva. Nije preciziran član zbog kojeg je raspisana tjeralica za ukrajinskim predsjednikom.

U bazi je navedeno i mjesto rođenja tražene osobe, grad Krivij Rih u Dnjepropetrovskoj oblasti. Objavljena je i fotografija Zelenskog koja je nastala prije rata.

Radio Sputnik piše kako je Rusija raspisala potjernicu i za Valerijem Zalužnim, bivšim vrhovnim zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi su posljednjih dana raspisali potjernice za nizom ukrajinskih političkih aktera: sekretarom Odbora za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksandrom Litvinenkom, bivšim ministrom pravosuđa Pavelom Petrenkom, bivšim šefom Službe sigurnosti Valentinom Nalvaičenkom, bivšim ministrom financija Aleksandrom Šlapakom i bivšim šefom Narodne banke Stepanom Kubivim.

Podsjetimo, Međunarodni sud u Haagu izdao je u martu prošle godine nalog za hapšenje Vladimira Putina. Haški sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like