Categories Svijet

Pretučen kandidat Scholzove stranke za EU parlament dok je lijepio plakate

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser obećala je u subotu da će se boriti protiv porasta nasilja protiv političara nakon što je njemački poslanik u Europskom parlamentu napadnut tokom kampanje za reizbor i zadobio povrede zbog kojih je završio u bolnici.

Matthiasa Eckea (41), člana ministričinih socijaldemokrata (SPD), udarila je i šutirala grupa od četiri osobe dok je lijepio plakate u Dresdenu, glavnom gradu istočne države Saske, saopštila je policija. Izvor u SPD-u rekao je da će zbog povreda biti operisan.

Malo prije toga čini se da je ista grupa napala 28-godišnjeg aktivistu Zelenih, koji je također lijepio plakate, rekla je policija, iako njegove ozljede nisu bile tako teške.

“Ustavna država mora i odgovorit će na to oštrom akcijom i daljim zaštitnim mjerama za demokratske snage u našoj zemlji”, rekla je Faeser dodavši da je napad na Eckea takođe “napad na demokratiju”.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola jedna od je mnogih europskih političara koji saosjećaju s Eckeom. Ona je napisala u objavi na X-u da je “prestravljena okrutnim napadom”.

U cijeloj zemlji broj napada na političare stranaka zastupljenih u parlamentu udvostručio se od 2019., prema podacima Vlade objavljenim u siječnju.

Faeser je rekao da je verbalno neprijateljstvo ekstremista i populista prema demokratskim političarima djelomično odgovorno za porast nasilja.

Domaća obavještajna agencija BfV kaže da je krajnje desni ekstremizam najveća prijetnja njemačkoj demokratiji.

Porast podrške krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) u protekloj godini odveo ju je na drugo mjesto u anketama širom zemlje.

Agresivna politička atmosfera

AfD je posebno jak u istočnim državama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu. Ankete pokazuju da će biti prvi na regionalnim izborima u sve tri u septembru.

Političari stranke Zeleni suočeni su s najviše agresije, prema vladinim podacima, a napadi na njih sedmerostruko su porasli od 2019. na 1219 prošle godine. Političari AfD-a pretrpjeli su 478 napada, a SPD je treći s 420.

Theresa Ertel, kandidatkinja Zelenih na lokalnim izborima u Tiringiji ovog mjeseca, rekla je da zna za članove stranke koji se više ne žele kandidovati zbog agresivne političke atmosfere.

Zeleni u njezinoj regiji složili su se da na informacijskim štandovima uvijek moraju biti najmanje tri radnika radi dodatne sigurnosti.

N1

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like