Categories Region

SI ĐINPING SLETIO U BEOGRAD U PRATNJI MIGOVA: Dočekao ga predsjednik Vučić, ovako je izgledao njihov susret

BEOGRAD – Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Beograd, gdje će da boravi u okviru zvanične dvodnevne posjete Srbiji, 7. i 8. maja.

Kineskog lidera dočekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posjete sve je organizovano na najvišem nivou.

Foto: Printscreen/RTS

21.55 – Doček upriličen folklorom

Doček kineskog lidera Si Đinpinga je upriličen je kratkim kulturno-umjetničkim programom.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/RTS

21.50 – Srdačan susret dvojice lidera

Predsjednik Vučić dočekao je Si Đinpinga na beogradskom aerodromu.

Po izasku iz aviona, kineskog lidera i njegovu suprugu pozdravili su predsjednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/RTS

21.40 – Avion sa kineskim predsjednikom sletio na beogradski aerodrom

Avion sa kineskim liderom Si Đinpingom sletio je na aerodrom „Nikola Tesla“, gdje ga je dočekao predsjednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/Video Plus

Uz predsjednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsjednika Si Đinpinga na crvenom tepihu je dočekala delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsjednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsjednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Beograd je unaprijed postavio zastavice koje su dio dobrodošlice predsedniku Kine.

Na Kuli Beograd osvanule srpska i kineska zastava

Na kuli Beograd večeras su se povodom posjete kineskog predsednika Si Đinpinga mogle vidjeti zastave Kine i Srbije.

Snimak prikazuje spektakularne prizore na najvišoj zgradi u Beogradu, na kojoj su se smjenjivala nacionalna obilježja dvije zemlje.

00:15

Srpska i kineska zastava na Kuli Beograd

Prema protokolima koje prate posjete velikih svjetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji obezbjeđuje oko 3.400 policajaca, a garda ga je dočekala na aerodromu. Doček je upriličen folklorom, cvijećem, a postavljene su i kinesko-srpske zastavice duž cijelog puta.

Svečani doček u srijedu ispred Palate „Srbija“

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za srijedu ispred Palate „Srbija“. Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim dijelom autohtone srpske sorte.

Za predsjednika Kine biće upriličen i muzički program, a pjevaće djevojka iz Srbije pesmu „Moja domovina i ja“ na kineskom, a hor Čarolije pjesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pjesmom „Ovo je Srbija“.

U pratnji predsjednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva posjeta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posjetiće samo tri evropske prestonice – Pariz, Beograd i Budimpeštu.

Kurir

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like