Categories Intelligence

Specijalni tužilac je radio za mafiju

Suspendovani specijalni tužilac, Saša Čađenović, prema optužnici koju je juče protiv njega podiglo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), prikrivao je izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih, tako što je uklanjao krivične prijave protiv vođa i pripadnika kriminalnog kavačkog klana, Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića, piše, između ostalog u optužnici SDT-a, u koju je Libertas imao uvid.

To su, navodno, bile naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, koja su Čađenoviću prenošena preko drugih pripadnika, a koje je specijalni tužilac, sa drugim članovima kriminalne organizacije iz Uprave policije, “prihvatio da izvršava u cilju realizacije kriminalnog plana“.

Tužilac Čađenović je, piše u optužnici, postao član zloglasne kriminalne organizacije kavački klan u drugoj polovini 2020. godine. On je, tvrdi SDT, Zvicera, Vujotića, Živkovića i Dragana Kneževića, u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica, iako je znao njihov identitet.

“Čađenović je iz spisa predmeta, koji su se vodili protiv pripadnika kriminalnog kavačkog klana, uklanjao izvještaje i prikrivao podatke dobijene od Europola, a koje je lično dobijao na USB memoriji. Tako dobijeni materijal selektovao je i na CD narezivao samo određene komunikacije, koje je potom, uz spise predmeta u kojima je dobio te podatke, dostavljao sudu”, piše u optužnici.

Pri tome je, navodno, svjesno izbjegavao da preduzme krivično gonjenje protiv organizatora kriminalne kavačke organizacije Radoja Zvicera i istaknutih članova tog klana, Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića, Nikše Perovića i drugih.

Slobodan Kašćelan Foto: Libertaspress/Savo Prelević

“Prema Zdravku Perunoviću, okrivljenom pripadniku kriminalne organizacije Radoja Zvicera, Čađenović svjesno nije predložio određivanje pritvora, iako su za to očigledno bili ispunjeni svi zakonski uslovi, što je okrivljenom Perunoviću omogućilo da se nakon izlaska iz zatvora da u bjekstvo”, piše u optužnici protiv tužioca Čađenovića, kojem je zbog svih tih, navodnih, postupaka, na teret stavljeno da je počinio krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije”.

“Završio sam Dulu da ga ne hapse”

Osim toga, Čađenović, koji je uhapšen 9. decembra prošle godine, osumnjičen je da je počinio i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

SDT ga je optužio da je, zloupotrebom položaja, 24. septembra 2020. godine u Podgorici “pribavio korist” Dušku Roganoviću, tako što u predmetu SDT-a nije pokrenuo postupak protiv njega uprkos iskazu svjedoka saradnika Milana Kankaraša.

“Kankaraš je tada na saslušanju rekao da je na kriptovanoj aplikaciji Duško Roganović imao nadimak “Animal”, koji mu je, početkom ljeta 2017, naložio “da opet počnem da pratim Mrvu, Kića i Boba i da mu lično javljam njihovo kretanje”, da ga je o svim aktivnostima koje je imao redovno obavještavao, da je Duško Roganović odmah počeo da smišlja plan kako da ubije izvjesne Mrvu i Kića i da li bi on pristao da bude ranjen u nogu, a da će druge osobe ubiti Mrvu i Kića. Posebno je istakao: “Što se tiče ubistva Predraga Peda Pejovića znam da je to organizovao Duško Roganović sa svojom ekipom. Ovo znam jer sam, kada se to desilo, komunicirao sa Duškom Roganovićem preko kripte i tada sam ga pitao da li zna da je Pedo ubijen, a on mi je odgovorio da zna, mislim da mi je čak i rekao nešto u smislu otišla je pedala, a iz nastavka poruka ja sam zaključio da je upravo on sa njegovim ljudima organizovao to ubistvo”. Nakon završene istrage, Čađenović je podigao optužnicu protiv Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vico i Jova Riznića, iako je znao sadržinu iskaza svjedoka saradnika Milana Kankaraša”, piše u optužnici.

Petar Lazović Foto: Libertaspress/Savo Prelević

O tome da postupak protiv Roganovića nije pokrenut, Petar Lazović je, navodno, 27. novembra 2020. godine obavijestio Radoja Zvicera.

“Izvukli smo iz prijave Duška Roganovića da znaš to ti nisam rekao”, navodna je poruka koju je Lazović napisao Zviceru.

“Nakon toga je, 28. novembra 2020. godine, Zvicer porukom obavijestio Slobodana Kašćelana da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška Roganovića, tako što mu je napisao poruku: „zavrsio sam Dulu da ga ne hapse”, na šta mu je Slobodan Kašćelan odgovorio: „odlicno dje bi s njim u zatvor onakvim, nedaj boze””, piše u optužnici protiv Čađenovića.

U tom dokumentu se navodi da je Čađenović i 3. decembra 2020. godine “pribavio korist” Dušku Roganoviću, tako što je, na zahtjev Radoja Zvicera, koji mu je prenijet preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, postupao protivzakonito i nije pokrenuo krivični postupak protiv Roganovića u predmetu SDT-a.

“To nije uradio iako je Milan Kankaraš na zapisniku o obavještenju prikupljenom od građanina, Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela od 2. decembra 2020. godine, naveo da je Duško Roganović na kripti bio “Animal” i da je, nakon što je Vladimir Roganović ubijen u Beču, njegovu ulogu oko nabavljanja i distribucije opojne droge kokain preuzeo Duško Roganović. Čađenović je time Roganoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka i samim tim omogućavanja bjekstva”, navodi se u optužnici.

Petar Lazović je, navodi se u tom dokumentu, 3. decembra 2020. obavijestio Zvicera porukom da se neće pokretati krivični postupak protiv Duška Roganovića, odnosno da se on “neće hapsiti jer je tako dogovoreno”.

Čađenović omogućio Zviceru, Vujotiću, Kneževiću i Živkoviću da pobjegnu

“Saša Čađenović je 18. avgusta 2021. godine u Podgorici, nevršenjem svoje službene dužnosti, pribavio korist Radoju Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću i Radoju Živkoviću, tako što, protivno zakonu, nije pokrenuo krivični postupak protiv njih i drugih u predmetu SDT-a. On je to uradio tako što je, postupajući po krivičnoj prijavi Uprave policije – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela podnijetoj protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela teško ubistvo, u naredbi za sprovođenje istrage izostavio Zvicera, Vujotića, Kneževića i Živkovića”, navodi se u optužnici.

Članovi kavačkog klana iz Crne Gore sa Miljkovićem i Belivukom Foto: Screenshot/Sky

Zvicer, Vujotić, Knežević i Živković su u krivičnoj prijavi, piše u optužnici, navedeni kao NN članovi kriminalne organizacije sa naznačenim PIN kodovima sa Skaj aplikacije.

U SDT-u su optužili Čađenovića da mu je mjesecima ranije, 31. marta 2021. godine, na osnovu zamolnice SDT-a u kojoj je to utvrđeno, bilo poznato da su Zvicer i Knežević korisnici Skaj aplikacije sa PIN-ovima koji su bili navedeni u krivičnoj prijavi.

Čađenović je, prema optužnici, 5. maja 2021. godine znao i da su Vujotić i Živković, bili korisnici Skaj aplikacije sa PIN-ovima koji su bili naznačeni u krivičnoj prijavi.

“Time je Čađenović Radoju Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću i Radoju Živkoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka i omogućavanja bjekstva”, navodi se u optužnici.

SDT tereti Čađenovića i da je, zloupotrebom službenog položaja, pribavio korist organizatoru i pripadnicima kriminalnog kavačkog klana, Radoju Zviceru, Petru Lazoviću, Ljubu Miloviću, Radoju Živkoviću, Nikoli Spasojeviću, Slobodanu Kašćelanu, Milanu Vujotiću, Radovanu Mujoviću, Radovanu Pantoviću i Nikši Peroviću, tako što protiv njih nije pokrenuo krivični postupak iako je iz spisa predmeta proizlazila osnovana sumnja da su počinili krivična djela.

“I to – Zvicer krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teško ubistvo, ubistvo u pokušaju, pranje novca i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Iz spisa predmeta proizlazila je osnovana sumnja da su Ljubo Milović i Petar Lazović počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a Petar Lazović i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, piše u optužnici protiv Čađenovića.

Radoje Zvicer Foto: Screenshot/Sky

Čađenović, sumnjaju u SDT-u, nije pokrenuo krivični postupak protiv Radoja Živkovića uprkos sumnji da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet opojnih droga i produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Nikola Spasojević se sumnjičio za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a Milan Vujotić za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Slobodan Kašćelan teretio se za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, Duško Roganović za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a Radovan Mujović, osim za stvaranje kriminalne organizacije, teretio se i za pranje novca, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i priduženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, piše u optužnici.

Čađenović krivično nije gonio ni Radovana Pantovića, iako je, navodno, postojala osnovana sumnja da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kao ni Nikšu Peroviću uprkos sumnji u krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Sakrio izvještaj Europola i arhivirao zlodjela policajaca

“Iz sadržine zamolnice SDT-a od 17. septembra 2021.godine proizlazi da, “prema do sada prikupljenim podacima, postoji osnov sumnje da su policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju su organizovali Slobodan Kašćelan i čiji su pripadnici Radoje Zvicer i druga lica”. Nakon udovoljavanja zamolnici i dostavljanja dokaza koji se mogu koristiti u postupku pred sudom, Čađenović je arhivirao predmet nalazeći da nema osnovane sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u optužnici.

Ljubo Milović Foto: Screenshot/Sky

SDT tereti Čađenovića da je, u cilju prikrivanja izvršenja krivičnog djela iz spisa predmeta, “uzeo izvještaj Europola, kako se ne bi mogla provjeriti sažeta sadržina komunikacija organizatora i članova kriminalne organizacije”.

“Izvještaj je, 22. jula 2021 .godine, dostavljen mejlom Čađenoviću sa jedinstvenom lozinkom koja je poslata jedino okrivljenom Saši Čađenoviću, koji ga je propisno primio i potvrdio da je potrebno da se pripremi zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć prema nadležnim francuskim organima, kako bi bio u mogućnosti da krivično goni korumpirane policajce koji se navode u ovom fajlu”, piše u optužnici.

Slijep na krivičnu prijavu za teško ubistvo

SDT je optužilo doskorašnjeg kolegu Čađenovića i da je 2. avgusta 2021. godine, zloupotrebom službenog položaja, “pribavio korist” organizatoru i članovima kriminalne organizacije Radoju Zviceru, Igoru Božoviću, Milanu Vujotiću, Radoju Živkoviću, Aleksandru Paunoviću i Aleksandru Ljumoviću, tako što protiv njih nije pokrenuo krivični postupak.

Milan Vujotić Foto: Policija Turske

“Čađenović to nije uradio iako je iz sadržine krivične prijave i dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela od 30. jula 2021. godine proizlazila osnovana sumnja da su oni izvršili krivična djela i to da je Zvicer, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, a okrivljeni Živković, Paunović i Ljumović, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Čađenović krivičnu prijavu 30. jula 2021. godine, koja mu je podnijeta kao dopuna krivične prijave od 9. marta te godine, i koja mu je preko interne dostavne knjige predata u rad, nije pripojio već formiranim spisima predmeta, već je uklonio i nije pokrenuo krivični postupak protiv lica protiv kojih je podnijeta, čime je Radoju Zviceru, Igoru Božoviću, Milanu Vujotiću, Radoju Živkoviću, Aleksandru Paunoviću i Aleksandru Ljumoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka”, piše u optužnici.

Supruzi advokata platio za prevod koji niko nije tražio

Specijalno tužilaštvo optužilo je Čađenovića i da je 9. novembra 2021. godine u Podgorici, zloupotrebom službenog položaja, pribavio korist Milici Kadić-Aković, stalnom sudskom tumaču za engleski jezik, tako što joj je platio 1.200 eura za prevod sa crnogorskog na engleski jezik 60 prevodilačkih strana iz predmeta, iako za to nije bilo potrebe.

“Na prevođenje su dati zapisnik o obavještenjima prikupljenim od građanina Petra Lazovića i zapisnici o saslušanju svjedoka policajaca Dragana Radonjića i Milorada Žižića, iako angažovanje tumača nije bilo potrebno s obzirom na to da te zapisnike, putem međunarodne pravne pomoći, nijedna država nije tražila, niti ih je okrivljeni Saša Čađenović kome dostavio”, piše u optužnici.

Milica Kadić-Aković je supruga advokata Lazara Akovića, branioca Saše Čađenovića u ovom krivičnom postupku.

Danas odluka o produženju pritvora

Viši sud u Podgorici danas treba da odluči da li će uvažiti predlog SDT-a i produžiti pritvor Saši Čađenoviću.

Prema posljednjoj odluci podgoričkog suda, pritvor Čađenoviću ističe danas, u 8.30 časova.

Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora jer, saopšteno je juče, postoji opasnost od Čađenovićevog bjekstva ukoliko se nađe na slobodi, kao i opasnost da može uticati na saučesnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like