Categories Bosna i Hercegovina

Kolektivna odgovornost srba od srba: Politički interes i Rezolucija

Rezolucija o Srebrenici koja je usvojena sa određenim brojem glasova u Vijeću naroda UN-a niti jednom riječju ne pominje osudu čitavog jednog naroda za zločin u Srebrenici. Zašto onda srpski predstavnici, prvenstveno Milorad Dodik forsira retoriku da se čitav srpski narod osuđuje u toj Rezoluciji?

Obzirom da su lokalni izbori u BiH blizu, a rejting stranaka vlasti nije Bog zna kakav, potrebna je tema koja će stranke vlasti staviti u prvi plan, a ova Rezolucija predstavlja baš to. Ono što je simptomatično je upravo to da jedini koji kolektivnu odgovornost stavljaju u prvi plan jesu nosioci vlasti iz Republike Srpske, jer niko osim njih to nije spomenuo. Legitimno pitanje jeste da li će taj narativ da se usvoji na političkom terenu, a što predstavlja veliku opasnost za bezbjednost na ovim prostorima.

Priču o kolektivnoj odgovornosti prvi je nametnuo Milorad Dodik, da bi ga kasnije njegovi koalicioni partneri pratili u tom narativu. Posebno se ističe Nenad Nešić ministar bezbjednosti BiH koji je gostujući u jednoj emisiji rekao da srbi nisu počinili genocid nego zločin? Da li ministar ovim hoće da kaže da su srbi zločinački narod?

Uzimajući u obzir sledeće činjenice:

  1. SNSD je dozvolio da Zlatko Lagumdžija bude imenovan za ambasadora pri UN
  2. Vlast nije sprovela donesene Zakone koji su usvojeni u NSRS, a koji vraćaju nadležnosti na Republiku Srpsku
  3. Vlast je nemetnula narativ kolektivne odgovornosti za genocid
  4. SNSD nikada nije imao, a vjerovatno ni tražio mjesto ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH

Ove činjenice iniciraju legitimnu pretpostavku da SNSD dopušta prenos nadležnosti, što odgovara zapadu i političkom Sarajevu, a zauzvrat traži apsolutnu vlast na nivou Republike Srpske i ključna ministarstva u Savjetu ministara za unutrašnje stvari u BiH (bezbjednost, finansije, SIPA, OSA…), a isto tako dobija i podršku u smislu ratnohušačkog narativa. Političarima iz Sarajevo to odgovara jer znaju da od sukoba neće biti ništa, a oštre poruke sa ratnohušačkim elementima upućuju u skladu sa dogovorom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like