Categories Intelligence

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

Četvoro osumnjičenih za šverc velikih količina droge iz Južne Amerike u zemlje Evrope, uhapšeno je juče u Španiji, u akciji tamošnje policije i uz podršku Europola.

Pretreseno je, saopšteno je danas, sedam kuća u Španiji i zaplijenjeno 109.000 eura u gotovini, nakit, luksuzni satovi, vatreno oružje, municija…

Time je, naveli su iz Europola, okončan niz akcija protiv kriminalne mreže, koje su sprovedene tokom prethodne tri godine, a u sklopu kojih je uhapšeno ukupno 40 ljudi u Srbiji, Hrvatskoj, Brazilu, Njemačkoj, Španiji i Turskoj, i zaplijenjeno oko osam tona kokaina i imovina.

“Uključujući 12,5 miliona eura i tri miliona dolara u Brazilu. Više od 50 miliona eura je zamrznuto u Srbiji”, piše u današnjem saopštenju Europola.

Međunarodno koordinisane akcije bile su, navode, usmjerene na kriminalnu mrežu, koja je trgovala tonama kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.

“Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU preko pomorskih pošiljki koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji, da bi dalje distribuirali kokain širom Evrope”, naveli su iz Europola.

Foto: Europol

Vođe kriminalne organizacije, saopšteno je danas, privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju.

“Odatle su upravljali kontrolnim i komandnim centrima kriminalne mreže. Istrage u ovoj mreži identifikovale su značajnu prijetnju – sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno raspoređuju kriminalne saradnike na lokacijama kako bi olakšali svoje velike operacije trgovine drogom. Međunarodna saradnja u sprovođenju zakona je stoga bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti”, smatraju u Europolu.

Foto: Europol

U avgustu 2023. godine, oficiri španske civilne garde, navode, presreli su brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva.

“Obavještajna analiza podataka iz istrage šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada prethodno, preko ovog plovila, uvezla najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju. Isti operativni metod pomogao je istražiteljima da identifikuju koordinatore i brokere koji potiču iz regiona Zapadnog Balkana. Operativna radna grupa ih je uspostavila kao značajne mete zbog njihovog učešća u finansiranju i koordinaciji obje pošiljke”, piše u saopštenju Europola.

Oni su, navode, povezani i sa prethodnim presretanjem tone kokaina, zaplijenjenog u septembru 2020. na Kanarskim ostrvima.

Foto: Europol

“Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmjena informacija između zemalja, koju vodi Europol, pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Njemačka i Srbija, ciljale na iste osobe i njihove saradnike”, saopštili su iz Europola.

Libertaspress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like