Categories Region

Knežević: Nijesam čuvao ovce na Žabljaku, sudite mi za sajber kriminal, a nemam ni kompjuter

U VIŠEM SUDU U PODGORICI DANAS ODGOĐENA DVA ROČIŠTA U POSTUPCIMA PROTIV VLASNIKA ATLAS GRUPE

Suđenja biznismenu Dušku Kneževiću, vlasniku Atlas grupe, u predmetima poznatim kao Kaspija 1 i 2 i Karbon, danas su, u Višem sudu u Podgorici, odgođena za septembar.

Odgađanje je uslijedilo na zahtjev Kneževićeve odbrane, koja je tvrdila da njihov branjenik, zbog narušenog zdravlja, nije bio u mogućnosti da pripremi adekvatnu odbranu.

“Okrivljeni ovih dana ima sijaset ročišta, a konstantno je pod jakom terapijom zbog čega nije u mogućnosti da pripremi i iznosi odbranu. Osim toga, kompjuter u kojem se nalaze određeni dokazi, koji su neophodni za odbranu, Kneževiću nije dostupan”, rekao je jedan od njegovih branilaca, advokat Dražen Medojević, obraćajući se sudiji Amiru Đokaju, koji Kneževiću sudi zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i da “Kaspia property holdingsu” nije vratio 12,5 miliona eura za koliko je ta kompanija iz Azerbejdžana kupila njegov hotel “Princes” u Baru.

“Dva mjeseca sam sam u ćeliji”, rekao je Knežević.

Nakon što ga je sudija Đokaj opomenuo da mora da ustane kad se obraća sudu, Knežević je to uradio i nastavio da se žali na uslove u spuškom protvoru:

“Imam strašnu klaustrofobiju. Nemam gdje da sjednem, gdje da pišem… To je tamo strašno. Nema gdje da stavim papire, da ih sortiram. Sudite mi za sajber kriminal, pa su mi neophodna i sajber pomagala. Nijesam čuvao ovce na Žabljaku. Ovo su optužnice Milivoja Katnića i njegove kriminalne grupe”.

Svuda ga, nastavio je Knežević, “optužuju da je formirao kriminalnu grupu”.

“Ne znam kako sam mogao da formiram kriminalnu grupu od šalterskih radnika i vozača. Ja sam politički slučaj. Ovdje sam zbog državnog udara jer nijesam htio lažno da svjedočim”, rekao je Knežević.

Sudija Đokaj je, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju u kojoj, pored ostalog, piše da je ljekar u pritvorskoj ordinaciji Kneževiću prepisao lijekove za smirenje, uvažio zahtjev odbrane i ročište zakazao za 12. seprembra.

Knežević danas tokom sprovođenja u sud Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Petnaestak minuta kasnije, Knežević je sproveden u sudnicu kod Vijeća suda, na čelu sa sudijom Igorom Đuričkovićem, koji vodi postupak protiv vlasnika Atlas grupe na osnovu optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga tereti da je organizovao kriminalnu grupu i pričinio štetu kompaniji “Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od skoro dva miliona eura.

Advokat Medojević je i sudiji Đuričkoviću odmah, na početku ročišta, iznio zahtjev za odgađanje ročišta zbog, kako je rekao, lošeg zdravstvenog stanja Kneževića.

“Ne mogu iz samice voditi postupak”, dobacio je Knežević.

I tom sudskom vijeću je iznio primjedbe na račun uslova u kojima boravi u Spužu.

“Fakat je da nemam radni sto, ne mogu da sortiram papire. Advokati, koji su zastupali Crnu Goru, obećali su prije mog izručenja da ću imati iste uslove kao u Britaniji, gdje sam se branio sa slobode. Ništa od toga nije ispunjeno. Optužen sam za sajber kriminal, a nemam sajber pomagala da se branim”, ponovio je Knežević sudiji Đuričkoviću.

Sudija ga je prekinuo.

“Ulazite u postupak odbrane, a tvrdite da nijeste u stanju da se branite”, kazao je Đuričković, a potom odgodio ročište za 24. septembar.

Đukanović: Advokati Crne Gore su mu obećavali odbranu sa slobode

Na pitanje Libertasa ko je od advokata, koji su zastupali Crnu Goru u Velikoj Britaniji, obećao Kneževiću da će se braniti sa slobode, nakon izručenja, jedan od njegovih branilaca, advokat Zdravko Đukanović, nije odgovorio.

Advokat Đukanović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Nije odgovorio ni da li bi Knežević pristao na izručenje da je znao da će završiti u spuškom pritvoru.

“Ne mogu da nagađam”, rekao je Đukanović Libertasu i najavio da će sudu predati novi zahtjev da se, uz jemstvo, njegovom branjeniku omogući da se brani sa slobode.

Knežević je u pritvoru od 30. aprila, kada je Crnoj Gori izručen iz Velike Britanije. Viši sud u Podgorici do sada je protiv njega potvrdio pet optužnica.

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like