Categories Region

Tužioce zanima ko stoji iza projekta Turaka u Budvi

Ispitani akteri uključeni u projekat gradnje kula kod Jadranskog sajma u Budvi, tužioce interesuje zašto inspektori nisu blokirali gradilište u februaru, kada je oborena saglasnost, nego tek početkom juna

Specijalno državno tužilaštvo ispitalo je nekadašnjeg pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića i od njega prikupilo sva saznanja o slučaju gradnje dvije kule od po 15 i 16 spratova ispred hala Jadranskog sajma. Time su nastavljena ispitivanja svih aktera uključenih u projekat koji nekoliko godina izaziva kontroverze u javnosti.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Istražitelje tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović interesuje sve – od “pravih” vlasnika projekta, kako je postupalo ranije tužilaštvo, kao i zbog čega urbanističko građevinska inspekcija nije gradilište blokirala u februaru, kada je oborena saglasnost, nego tek početkom juna.

Kako “Vijesti” saznaju, tužioci su ranije ispitali i građevinske inspektore i njihove rukovodioce.

Sredinom marta, tadašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović (Demokrate) podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

On je tada tvrdio da nije poništena prijava gradnje kompaniji “Mia investment”, iako im je saglasnost na idejno rješenje budućeg kompleksa poništilo resorno ministarstvo. Zenović, koji je godinama vodio pravnu borbu osporavajući gradnju na toj, jedinoj neizgrađenoj lokaciji pored mora. U prijavi tužilaštvu naglasio je da inspektori nijesu zabranili izvođenje radova. Slučaj “Mia investment” problematizovao je i ministar odbrane, nekadašnji predsjednik Opštine Dragan Krapović, koji je još ranije cijeli slučaj prijavio Specijalnom državnom tužilaštvu, a u martu dopunio krivičnu prijavu.

Dopunio krivičnu prijavu: Krapović
Dopunio krivičnu prijavu: Krapovićfoto: Luka Zeković

Krapović je u aprilu 2022. predao krivičnu prijavu, u kojoj je od tadašnje v. d. vrhovne državne tužiteljke Maje Jovanović, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i tadašnjeg direktora Uprave policije Zoran Brđanina zatražio da ispitaju porijeklo novca za gradnju kula, ali i veze crnogorskih političara u tom projektu, od Mila Đukanovića i Branimira Gvozdenovića, koje je pomenuo biznismen Duško Knežević, te sve hipoteke koje su bile upisane na zemljište od Pireus banke, pa sve do upisanih hipoteka kompanije “Carinvest RS” porodice bivšeg predsjednika Opštine Marka Carevića.

On je zatražio da se ispitaju sve okolnosti ko je uključen u taj projekat. Krapović je krajem aprila opomenuo i Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, na čijem je čelu Janko Odović jer nije reagovalo na njegov javni istup u kojem je zapitao da je krajnje indikativno da inspektorka za urbanizam koja je bila na gradilište nije ga zapečatila, i pored činjenice da je oborena saglasnost na idejno rješenje, koje je sastavni dio prijave gradnje.

Početkom juna Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u ponovnom postupku donio je rješenje kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica “Riviera Montenegro Hotel & Residences” dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma.

Direktorat je početkom februara obavijestio Upravni sud da je postupio po Zakonu o upravnom postupku u vezi s upravnim sporom po tužbi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i donio rješenje kojim je poništeno rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 18. marta 2022. kojim je izdata saglasnost kompaniji “Mia Investments” na idejno rješenje hotela sa apartmanima.

Osporenim projektom koji je prije dvije i po godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, a kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je bila gradnja hotela sa pet zvjezdica, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana na prodaju.

Gradnja kula se realizuje na parceli od 8.500 kvadrata u vlasništvu kompanije “Safiro beach”, koja je sa turskom firmom zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji. Sekretarijat za zaštitu imovine, od početka insistira da na toj parceli mora da bude izgrađen kongresni centar, kako je to predviđeno planskim dokumentima.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like