Categories Region

Brđanin od danas šef Uprave policije Crne Gore

Zoran Brđanin od danas nastavlja mandat direktora Uprave policije shodno presudi Upravnog suda kojom je poništena i treća odluka Vlade kojom je on, 3. marta, razriješen dužnosti prvog čovjeka bezbjednosne službe.

To je danas saopšteno iz Vlade, koja je, na sjednici, usvojila Informaciju o svom postupanju po presudi Upravnog suda Crne Gore od 4. juna 2024. godine.

“Postupajući po presudi, Vlada je konstatovala da Brđanin, počev od 4. jula 2024. godine, nastavlja mandat direktora Uprave policije. Vlada je donijela rješenje o prestanku vršenja dužnosti v.d. direktora Uprave policije Aleksandra Radovića“, saopšteno je iz Vlade.

Radović je, kazao je danas, jutros podnio ostavku premijeru Milojku Spajiću i ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću. To je, rekao je, uradio da bi olakšao funkcionisanje Uprave policije, nakon odluke suda.

Upravni sud je, u posljednjem postupku, ispitujući rješenje Vlade, po tužbi Brđanina, utvrdio da je on nezakonito smijenjen.

“I u skladu sa odredbom člana 36 Zakona o upravnom sporu, s obzirom na to da su ispunjene zakonske pretpostavke, poništavajući rješenje Vlade, odlučio u sporu pune jurisdikcije u skladu sa odredbom člana 36 Zakona o upravnom sporu”, naveli su, 25. juna, iz Upravnog suda.

Brđanin je 29. marta tužio Vladu zbog, naveo je tada. nezakonite smjene sa čela policije. To je treća tužba, koju je Brđanin podnio u proteklih skoro godinu, zbog razrješenja sa mjesta direktora policije.

U prva dva navrata, Upravni sud je poništio rješenja bivše Vlade Dritana Abazovića od 30. marta i 3. avgusta 2023. i vratio Brđanina u fotelju prvog čovjeka policije, utvrdivši prethodno da je smijenjen protivzakonito.

Posljednja smjena Brđanina uslijedila je odlukom Vlade Milojka Spajića na telefonskoj sjednici, koja je održana uoči ponoći 4. marta.

Brđanin je tada smijenjen jer njegovi izvještaji o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za vrijeme od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra 2022. godine, nijesu dobili zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Nakon toga je ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, predložio Vladi smjenu Brđanina, koja je taj prijedlog, potom, jednoglasno usvojila.

LibertasPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like