Categories Republika Srpska

Policija traga za Drecunom: Sumnja se da je direktni izvršilac dvostrukog ubistva na Cetinju

Pres konferencija na kojoj se govorilo o stanju bezbjednosti u Crnoj Gori, te rasvjetljavanju krivičnih djela iz prethodnog perioda održala se u holu zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Podgorici

Govoreći o rasvjetljavanju teškog ubistva počinjenog na Cetinju, Šćepanović je kazao da je rasvijetljeno i još jedno teško ubistvo, izvršeno u Baru 2018. godine, takođe kao posljedica djelovanja organizovanih, visokorizničnih kriminalnih grupa.

“Obadva krivična djela izvršena su od strane jedne organizovane kriminalne grupe koju karakteriše brutalnost, destruktivnost, bezobzirnost, što se pokazalo i na Cetinju… Identifikovali smo neposrednog izvršioca krivičnog djela teškog ubistva na Cetinju koji je postavio eksplozivnu napravu na stablu, na visini od sedam metara, usmjerio dejstvo prema ulaznim vratima teretane i Sportskog centra gdje su trebala da uđu četiri lica koja su bila mete napada i u tom slučaju eksplozivna naprava je aktivirana. Dva lica su smrtno stradala, tri zadobila teške tjelesne povrede i danas se nalaze van životne opasnosti. U ovom događaju, moram da naglasim, da je povrijeđena i slučajna prolaznica, građanka, što je opomena. Bez obzira na djelovanje kriminalnih grupa da građani moraju biti sigurni prilikom boravka, kretanja u svom gradu i na bilo kojem mjestu”, kazao je on.

Šćepanović je dodao da je na Cetinju aktivirana protivpješadijska mina, rasprskavajućeg usmjerenog dejstva, takozvani MRUD.

“Ova eksplozivna naprava dizajnirana je u obliku luka, sastavljena i napunjena petritom, čeličnim kuglicama i na njoj je izmijenjen način aktiviranja”, kazao je on.

Istakao je da je izvršilac aktivirao sa udaljenosti od 50 metara, a prethodno usmjerio dejstvo:

“Njene karakteristike su uništavanje žive sile do 50 metara, što je i poentiralo od strane kriminalnih grupa u odnosu na suprostavljenu kriminalnu grupu. Ja ću saopštiti inicijale izvršioca, jer ne mogu pred vama stajati, a da ne kažem ko je neposredni izvršilac ovog krivičnog dijela. Izvršilac ovog krivičnog dijela, kao što je tužiteljka rekla, je N.D. 1993. godište sa Cetinja, član jedne organizovane kriminalne grupe, koji je upravo 2017. izvršio teško ubistvu u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije na štetu sada pokojnog Dragana Roganovića. To lice je 2020. lišeno slobode od strane Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva i nalazilo se u pritvoru. Opet ponavljam i ukazujem, lice je 11. novembra izašlo iz pritvorskih prostorija zbog nedonošenja prvostepene presude. Nalazilo se na slobodi, a sedam dana nakon njegovog boravka je imala odmazda suprostavljene kriminalne grupe i upravo u pravcu tog lica i drugog člana organizovane kriminalne grupe I.M. ispalili raketu iz ručnog raketnog bacača. Upravo je ovo posledica djelovanja organizovanih kriminalnih grupa koja se manifestovala i usložnjavala unazad deset godina”, kazao je Šćepanović.

Kazao je da su oni koji su došli na konferenciju za medije, a njoj su prisustvovali tužiteljka Ivanović Đerić, v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović načelnici regionalnih centara bezbjednosti “Centar” i “Jug”, Goran Jokić i Petar Rolović i načelnik cetinjske policije Miljan Ćirović, iznijeli najveći dio posla.

“Ovi ljudi ovdje sa moje lijeve i desne strane su oni koji su iznijeli najveći dio posla i ovom prilikom želim da im iskažem profesionalno poštovanje za sve što su uradili iz, skoro pa, samo altruističkih motiva”.

Radović je istakao da je UP u prethodnom periodu sprovela značajn broj akcija koje se odnose na suzbijanje krimučarenja oružja i narkotika, zatim na kontrolu bezbjednosno interesantnih lica, ali i da su preventivno dijelovali prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

“Raduje visok stepen, to jest povećanje procenta rasvjetljenosti krivičnih djela. Od rasvjetljenih krivičnih djela, 28 se odnosi na teška krivična djela protiv života i tijela, mislim na teško ubistvo i pokušaj. I svih 28, ovo je zaista za pohvalo, plus ovo na Cetinju, su rasvjetljeni. Od ovih 28, dva teška ubistva su posljedice sukoba organizovanih kriminalnih grupa. A događaj sa Cetinja je upravo odgovor na ta krivična djela”, kazao je Radović dodajući da su rasvijetljena i tri ubistva u pokušaju koja su takođe posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

On je zamolio medije da vjerodostojno prenose izjave, kako bi se smanjilo uznemiravanje javnosti, ističući da je izjava data na Cetinju – da policija raspolaže određenim setom kriminalističko-obeveštajnih podataka, prenijeta da je policija znala da se nešto desiti na Cetinju.

Istakao je da je uznemirenost građana Cetinja opravdana, ali da je naredio angažovanje kompletnog dostupnog sastava Uprave policije i da je čitav obavještajno bezbednosni sektor angažovan na rasvjetljavanju i kontroli bezbjednostne situacije u Crnoj Gori.

“Računam da je dat adekvatan odgovor i biće dat”, poručio je on.

Aleksandar Radović je na konferenciji rekao da je podnio ostavku na mjesto vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije.

On je kazao da je to uradio kako bi omogućio Vladi da riješi situaciju nastalu nakon što je Upravni sud donio odluku da na tu poziciju vrati Zorana Brđanina.

Opširnije sa konferencije pročitajte na Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like