Categories Intelligence

SKY poruke! Odluka tužioca Marka Mugoše: Lažni svjedoci ne ometaju pravdu

Advokatica Natalija Karadžić Perković niti bilo ko drugi neće krivično odgovarati zbog navodnog dogovaranja pružanja lažnog alibija Mariju Miloševiću, optuženom za ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića

Advokatica Natalija Karadžić Perković niti bilo ko drugi neće krivično odgovarati zbog navodnog dogovaranja pružanja lažnog alibija Mariju Miloševiću, optuženom za ubistvo Cetinjanina Radomira Đurićkovića 2016. godine.

To je odlučio tužilac, Marko Mugoša, koji je u tom predmetu postupao nakon što su Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kolege iz Višeg državnog tužilaštva dostavile prepisku sa nekad zaštićene Skaj komunikacije.

VDT Podgorica tražilo je od njih da utvrde da li Milošević i advokatica dogovaraju pružanje lažnog alibija tom, kako piše u optužnici, direktnom izvršiocu ubistva Cetinjanina.

“Postupajući državni tužilac je ocjenom spisa predmeta formiranih povodom dopisa Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, našao da ne postoji osnovana sumnja da je u konkretnom slučaju bilo koje lice izvršilo bilo koje krivičnom djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. O ovoj odluci obaviješteno je Više državno tužilaštvo u Podgorici”, odgovorio je “Vijestima” rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović.

Milanović
Milanovićfoto: Boris Pejović

Iz tužilaštva na čijem čelu je Milanović, “Vijestima” je ranije odgovoreno da su po nalogu tužioca policajci prikupili potrebna obavještenja od advokatice.

Sredinom januara 2023. godine podgoričko Više državno tužilaštvo dostavilo je kolegama iz ODT-a kriptovanu telefonsku komunikaciju koju im je prethodno ustupila policija.

Ti spisi predati su kao dokaz u sudskom postupku protiv Miloševića, Igora Mašanovića i Vukana Vujačića.

Tada je objašnjeno da su im spisi dostavljeni kako bi ocijenili da li su u radnjama Karadžić Perković i drugih osoba, ostvarena obilježja nekog od krivičnih djela koja su u njihovoj nadležnosti.

Oni su iste spise dostavili i Advokatskoj komori Crne Gore kako bi isti cijenili da li je advokatica prilikom obavljanja predmetnih komunikacija postupala u skladu sa Zakonom o advokaturi, drugim zakonskim propisima, Kodeksom profesionalne etike advokata i Statutom Advokatske komore:

“Odnosno da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje zbog teže povrede dužnosti advokata”, saopšteno je ranije “Vijestima” iz VDT-a.

Nakon informacije o mogućim nezakonitostima u njenom djelovanju, Karadžić Perković nije se pojavila na nekoliko glavnih pretresa, nakon čega je Miloševiću postavljen branilac po službenoj dužnosti, a potom i po izboru.

Tužilac Željko Tomković početkom prošle godine tražio je da se u spise predmeta u slučaju ubistva na Cetinju uvrsti i Skaj komunikacija.

U sudnici je objasnio da je spise dostavljene iz Europola dobio iz policijskog Sektora za borbu protiv kriminala, a nakon što je advokatica 28. novembra 2022. godine tražila njegovo izuzeće, optuživši ga da nije ništa preduzeo povodom transkripata koji govore o navodnom namještanju najteže zatvorske kazne za Miloševića.

Tužilac je rekao da je na sudu saznao za tu komunikaciju navodnih pripadnika škaljarskog klana i da ga propisi obavezuju da utvrdi i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za optužene, poslije čega je i zvanično zatražio spise od crnogorske Uprave policije.

Advokatica ranije nije željela da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem, rekavši da sa tom redakcijom ne komunicira.

Iz dokumenata Europola zaključuje se da je advokatica tokom 2020. godine koristila nalog Miloševićeve supruge u kriptovanoj telefonskoj komunikaciji.

Tim povodom odlazila je i na Kosovo, gdje je, kako piše, usaglašavala izjave sa plaćenim svjedocima koje je prethodno obezbijedio jedan od šefova kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, čiji zadatak je bio da lažno potvrde da je Milošević večerao sa njima u Gračanici u noći ubistva Đuričkovića.

Prema transkriptima dostavljenim tužilaštvu, u tome joj je pomagao Kašćelanov tjelohranitelj, Srđo Jurišević.

Jurišević fotografisao advokaticu tokom pregovora na Kosovu
Jurišević fotografisao advokaticu tokom pregovora na Kosovufoto: Skaj/Vijesti

Više puta okrivljeni u tim razgovorima pitao je advokaticu da li će to biti dovoljno za sud i šta o tome ona misli, nakon čega mu ta pravna zastupnica sugeriše šta je sve potrebno učiniti da bi sudije zagrizle tu udicu.

Optužnicom Višeg državnog tužilaštva, Milošević, Mašanović i Vujačić terete se da su učestvovali u ubistvu Đuričkovića 10. oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost i život Milorada Radulovića.

Advokaticu ne goni ni Komora

Zbog navodnog namještanja lažnih svjedoka, advokatica Natalija Karadžić Perković nije odgovarala ni pred Advokatskom komorom, kazao je “Vijestima” krajem prošle godine predsjednik Danilo Mićović.

“Protiv advokatice Natalije Karadžić se ne vodi nijedan disciplinski postupak, pa ni postupak vezano za dostavljenu navodnu kriptovanu komunikaciju od strane Višeg državnog tužilaštva. Predmetne činjenice i okolnosti oko tumačenja navodne kriptovane SKY komunikacije se ne mogu utvrđivati u disciplinskom postupku, kao ni pravna valjanost iste, već isključivo i jedino u postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori”, objasnio je Mićović tada.

On je ocijenio da bi se svako postupanje disciplinskog tužioca smatralo preuzimanjem ingerencije nadležnog Tužilaštva:

“A što bi bilo nedopustivo i nezakonito, a posebno kod činjenice da disciplinski organi Advokatske komore postupaju shodno osnovnim načelima, a posebno u skladu sa principom presumpcije nevinosti, koji je nesporno primjenljiv u konkretnom slučaju”, kazao je Mićović.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like