Categories Region

Spajaju se suđenja za „Jovanjicu 1“ i „Jovanjicu 2“

Viši sud u Beogradu prihvatio je predlog tužioca za organizovani kriminal Saše Drecuna i odlučio da suđenja u javnosti poznata kao „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spoji u jedno, saznaje N1. U obe optužnice kao šef kriminalne grupe imenovan je Predrag Koluvija na čijem je imanju prema tvrdnji tužilaštva u novembru 2019. godine pronađeno 1,6 tona marihuane. Advokat Svetislav Bojić, koji zastupa okrivljene u oba postupka, kaže za KRIK da će ova odluka produžiti trajanje suđenja.

Piše: Sofija Bogosavljev / Krik

Suđenje za „Jovanjica 1“, u kojem se Koluviji sudi da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ organizovao gajenje marihuane, počelo je u oktobru 2020. godine i još uvek traje, dok suđenje za „Jovanjicu 2“, gde su osim Koluvije optuženi policajci i agenti obaveštajnih agencija BIA i VOA da su štitili njegovo imanje i dostavljali mu poverljive informacije, praktično još nije ni počelo.

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije i Saše Vujisića, pripadnika Vojnoobaveštajne agencije koji je u bekstvu, za KRIK kaže da nije zadovoljan ovakvom odlukom, te da će to suđenje još više odužiti.

„Spajanje postupka znači da će ‘Jovanjica 1’ početi ispočetka. Ja sam advokat u oba postupka i imam spise iz ‘Jovanjice 1’ i iz ‘Jovanjijce 2’, ali neke kolege nisu u prvom postupku. Tražiće sve spise pa ponovno ispitivanje svedoka. Kome je u interesu da traje toliko – ja to ne znam”, navodi Bojić.

Koluvija je uhapšen u novembru 2019. godine, a nakon dve godine provedene u zatvorskom pritvoru, pušten je u kućni. Uživa podršku režimskih medija, države i političara. Njegov advokat je Vladimir Đukanović, istaknuti član SNS-a.

Među onima koji su ga javno podržali bio je predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić – koji su izjavili da Koluvija ne treba da bude u pritvoru jer nikoga nije ubio, kao i da je „Jovanjica“ izmišljena afera.

Sa druge strane, policajci koji su vodili akciju i koji su upali na imanje „Jovanjica” i uhapsili Koluviju tvrde da su zbog toga pod velikim pritiskom vrha vlasti.

Protiv njih su vođene medijske kampanje blaćenja, pokretani su postupci i podizane optužnice, a čak im je ugrožena i bezbednost zbog čega su neki dobili policijsku zaštitu.

U javnim nastupima Koluvija nastoji da se predstavi kao skroman čovek koji je mnogo propatio.

Nedavno je objavio i da je počeo saradnju sa državnim Institutom za opštu i fizičku hemiju. Direktor Instituta Stevan Blagojević rekao je tada za KRIK da je Koluvija uključen u eksperimentalno ispitivanje konoplje i u tome ne vidi problem.

„Nemam nikakvih problema sa njim. Znamo da mu se sudi, nismo mi ni advokati, ni sudije“, izjavio je Blagojević.

KRIK je pre dve nedelje objavio dokument Tužilaštva za organizovani kriminal koji pokazuje da je tužilaštvo još 2012. godine sumnjičilo Predraga Koluviju da je bio na čelu grupe koja je uzgajala marihuanu u laboratoriji sakrivenoj u podrumima tri kuće na Karaburmi.

Jedan od vlasnika tih kuća Vidak Milačić za KRIK je ispričao da je upravo Koluvija osoba kojoj je iznajmio kuću, a da je to shvatio tek 2021. godine nakon što je Koluvija pušten iz pritvora u kojem je proveo skoro dve godine zbog slučaja „Jovanjica“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like