Categories Region

Marko Đurić na NATO samitu: Srbija ostaje neutralna, otvorena za saradnju

Na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić prisustvovao je u Vašingtonu prijemu povodom 75 godina od osnivanja organizacije NATO, gde je razgovarao sa predstavnicima zemalja članica o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).

“Imajući u vidu da se saradnja Srbije i NATO odvija kroz program ‘Partnerstvo za mir’, čiji smo član od 2006. godine, Đurić je sagovornicima preneo opredeljenost naše zemlje ka politici vojne neutralnosti, kao i otvorenost za dalje unapređenje saradnje u okviru raspoloživih mehanizama tog programa”, kaže se u saopštenju.

Đurić je rekao, dodaje se, rekao da Srbija aktivno doprinosi izgradnji mira i stabilnosti širom sveta i da “kao samostalna i suverena država, vodi računa o svojim nacionalnim interesima”, te da je “kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR na Kosovu i Metohiji”.

Ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Vašingtonu na samitu NATO-a od 9. do 11. jula i kako je ranije rečeno, prisustvovaće događajima u okviru samita.

Na marginama samita, Đurić se sastao i sa kopredsedavajućom Srpskog kokusa, republikanskom članicom Kongresa Klaudijom Teni.

Kako je saopštilo MSP, u razgovoru sa Teni Đurić je istakao da će “jedan od fokusa naše spoljne politike biti nastavak izgradnje kvalitetnih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD”.

“Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će američka administracija nastaviti da Srbiju doživljava kao konstruktivnog i kredibilnog partnera, a da će članovi Srpskog kokusa u Kongresu biti garant stvaranja objektivne slike o modernoj Srbiji i njenim uspesima“, piše u saopštenju.

Marko Đurić sa Klaudijom Teni u Vašingtonu, 9. jul 2024. (foto: MSP)
Marko Đurić sa Klaudijom Teni u Vašingtonu, 9. jul 2024. (foto: MSP)

Đurić je rekao da će “Srbija imati ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu”, piše u saopštenju.

Teni je na Eksu objavila fotografiju sa Đurićem koji joj je poklonio majicu sa autogramom Novaka Đokovića, zahvalila se na srpskom i napisala da će “čuvati dragoceni poklon”.

Ministar spoljnih poslova Srbije je prvog dana samita učestvovao na pratećem događaju “Žene, mir i bezbednost“, na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Glas Amerike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like