Categories Region

Crna Gora prekida ugovore sa firmama koje su povezane sa Dodikom jer se nalaze na crnoj listi SAD-a

“EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom”, piše u saopštenju

Ministarstvo energetike i rudarstva uputilo je dopis EPCG Solar gradnji da razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa crnom listom Sjedinjenih Američkih Država.

Radio Slobodna Evropa objavio je da crnogorske državne kompanije sarađuju sa firmama iz Bosne i Hercegovine (BiH), kojima su u junu uvedene sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog povezanosti sa porodicom predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika. Prije objavljivanja “crne liste” SAD, ugovore su imale potpisane najmanje dvije državne kompanije iz oblasti energetike – “EPCG Solar gradnja” i “Crnogorski elektrodistributivni sistem” (CEDIS).

“Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama. Iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje naše spoljnopolitičke prioritete. S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom”, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva, na čijem je čelu Saša Mujović.

Dodaje se da će ministarstvo preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnosti.

“Kompanije u većinskom državnom vlasništvu posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija. EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj”, piše u saopštenju Ministarstva energetike i rudarstva.

Vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like