Categories Bosna i Hercegovina

O`Brajan žestoko iskritikovao Dodika, Izetbegovića i Čovića zbog opstrukcije, te postavio pitanje odakle im novac

James O’Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara, danas je održao predavanje studentima na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

No, u sklopu predavanja, O’Brien je poslao i nekoliko poruka liderima, prije svega SNSD-a, SDA i HDZ-a.

On je prvo kazao da u BiH neki tvrde da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a.

One koji osporavaju visokog predstavnika uporedio je s Karadžićem, Krajišnikom i Koljevićem i poručio da će im se SAD suprotstaviti.

Prijetnje secesijom ocijenio je zapaljivim i opasnim i da one štete svim građanima BiH.

“Mislim da je neko čak i pitao generalnog sekretara i dobio jasan odgovor”, rekao je O’Brien.

On je kazao da su jasno objašnjenje procedure imenovanja visokog predstavnika i da je Schmidt legalno imenovan i da je ovlašten da koristi bonske ovlasti onda kada je to potrebno.

Naravno, to je jasna poruka Miloradu Dodiku. Dalje je govorio da se on bavi secesionističkom politikom.

“Dok se velika većina građana bori da sastavi kraj s krajem, neki političari i njihove porodice se svakodnevno sve više bogate. A, odakle im novac? Dolazi od vas. I tu počinjete gledati u strukturu ekonomije i kako ona djeluje na politiku, naročito na izbore nekih lidera.

BiH prikuplja prihoda koje su među najevećima prema učešću BDP-a u svijetu. Time se ne finansiraju kvalitetne javne usluge, novac nestaje u privatnim džepovima i za finansiranje velikih mreža političke podrške”, rekao je O’Brien.

On je naveo da javni sektor osigurava 44 posto svih formalnih radnih mjesta u BiH te da je taj procent veći u RS.

“Šta to znači? Oni koji su u javnom sektoru i zavise od njega za ugovore postaju dužnici političkih lidera i političkih stranaka. A obični građani se nađu u situaciju gdje su njihove političke i ekonomske slobode ograničene. Politički lideri nastoje da održe taj sistem koji njima ide u korist i, umjesto da donesu promjene koje su potrebne, koje bi pomogle ljudima za koje tvrde da ih predstavljaju da napreduju”, rekao je on.

Dao je i primjere.

“Supruga lidera SDA nedavno je smijenjena sa pozicije direktorice KCUS-a tokom njenog mandata doktori su bili prinuđenu da podrže SDA ili da odu sa rukovodećih pozicija. To je bila agenda fokusirana na politiku, a ne na pacijente.

SDA je bila i u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, koji je imao globalnu pažnju, jer to bilo u vrijeme korone. Lideri SDA su eksploatirali i BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i jačanje sopstvene mreže podrške”, rekao je O’Brien.

Onda se prebacio na Dragana Čovića.

“U energetskom sektoru, vidimo da lider HDZ BiH Dragan Čović blokira južnu interkonekciju, gasovod koji ide iz Hrvatske. On bi da zamijeni operatera sistema prijenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist. To je cinizam, i protiv je javnog interesa”, rekao je O’Brien.

On je najavio da će SAD nastaviti sankcionirati sve one koji su se ogriješili o Dejton, umiješani su u korupciju ili ruše Dejton.

(Raport.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like