Categories Bosna i Hercegovina

Ovo su znakovi da je ponuda za posao prevara

Kao prirodna posljedica povezanosti svijeta, internet prevare su postale učestale ovih dana. Bilo da je riječ o nekretninama, elektronskoj trgovini, finansijama, ili čemu god drugom – prevaranti su pronašli načine da iskoriste bogatstvo informacija dostupnih na internetu kako bi ljudima oteli njihov teško zarađeni novac.

A sada, u 2024. godini, primijetili smo da su ove prevare počele da prodiru i na tržište rada i iskorištavaju kandidate koji žude za prilikama. Većina ovih pokušaja prevare je veoma očigledna, dok su neki pokušaji teže uočljivi.

Evo četiri crvene zastavice koje će vam pomoći da prepoznate prevaru prilikom ponude za posao.

Proces apliciranja je bio suviše lak

Proces zapošljavanja može biti dug i dosadan i za kandidate i za poslodavca. Dakle, ako imate osjećaj da je bilo previše lako, vjerovatno nije bilo stvarno. To je posebno tačno ako ste dobili ponudu za posao bez ikakvog intervjua ili ako ste morali razgovarati samo sa jednom osobom.

S tim u vezi, ne postoji jasno pravilo za proces zapošljavanja. Neki poslodavci će se zadovoljiti uobičajenom analizom biografije i nekoliko krugova intervjua kako bi utvrdili vrijednost kandidata. S druge strane, drugi vole da koriste standardni test kompetencija kako bi osigurali određeni nivo sposobnosti prije nego što uopšte pozovu kandidate na intervju.

Dakle, dobiti ponudu za posao čak i bez zoom intervjua? To definitivno predstavlja crvenu zastavicu. Čak i ako vas je neko direktno preporučio menadžeru za zapošljavanje ili ste bili ciljani od strane unutrašnjeg tima i dalje bi trebalo da prođete kroz nekoliko krugova intervjua prije nego što dobijete formalnu ponudu.

Ako vam je kompanija nepoznata, a cijeli proces vam je djelovao kao da je sve bilo previše lako, onda je vjerovatno najbolje da umanjite očekivanja.

Traže osjetljive informacije

Nije potpuno neočekivano da poslodavci traže lične informacije. Obično će poslodavci tražiti neki oblik identifikacije, posebno prilikom obavljanja provjere prošlosti ili popunjavanja papira u poreske svrhe.

Međutim, obično to neće raditi u najranijim fazama procesa. Budite oprezni prilikom davanja osjetljivih informacija poput vašeg broja bankovnih računa veoma rano, jer se mogu koristiti za krađu identiteta ili prevaru.

Takođe je dobra ideja da direktno kontaktirate kompaniju putem kontakt informacija dobijenih sa njihovog zvaničnog veb-sajta ili verifikovanih Linkdin stranica. Provjerite identitet osobe s kojom razgovarate i razjasnite zašto traže vaše informacije. Nikada ne možete biti previše oprezni, a legitimne kompanije će razumjeti vašu zabrinutost.

Sretno u potrazi za poslom i budite na oprezu zbog crvenih zastavica!

Adresa e-pošte izgleda sumnjivo

Provajderi e-pošte su daleko odmakli kada je riječ o bezbjednosnim funkcijama. Ali jedna prevara koja je i dalje relativno uspješna u zavaravanju ljudi i izbjegavanju filtera za spam jeste spoofing e-pošte.

Spoofing e-pošte se odnosi na slanje e-pošte sa adrese namjerno kreirane tako da izgleda kao zvanična korespondencija poznatih kompanija. Ovo je veoma česta taktika za prevarante koji ciljaju klijente finansijskih institucija poput banaka ili veb-sajtova elektronske trgovine, s ciljem da dobiju osjetljive informacije poput podataka za prijavljivanje ili finansijskih detalja.

Nažalost, ova taktika je takođe veoma česta u prevarantskim ponudama za posao, jer je veoma lako kreirati adresu e-pošte za bilo šta. Čest trik je uvođenje blagih varijacija u zvaničnu adresu e-pošte kako bi se privukao lakovjerni čitalac.

Na primjer, ako bi neko pokušao da prikrije e-poštu od mene i mog coaching preduzeća Workhap, mogao bi koristiti adresu e-pošte poput [email protected]“ ili „[email protected]“.

Uvijek budite oprezni i obratite pažnju na detalje preko kojih možete razobličiti pokušaj prevare.

Traže da platite opremu

Bez obzira na to koja je vaša industrija, poslovi uvijek funkcionišu na isti način: dobijate određeni ugovoreni iznos za određene pružene usluge. Šta god radili, nikada ne plaćajte za priliku da radite.

Ako vam kompanija traži novac u zamjenu za bilo šta, to je siguran znak da se sprema prevara. Uobičajena taktika uključuje zahtjev da platite svoju opremu za rad, dodatne troškove za navodne obuke ili zahtjeve za uplate unaprijed kako biste „rezervisali“ svoje mjesto.

Ukoliko se nađete u ovakvim situacijama najbolje je da istog trenutka prekinete kontakt.

 

Šo Devan, saradnik Forbsa

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like