Categories Bosna i Hercegovina

Kako se nositi sa toksičnom osobom koja stalno umanjuje postignuća drugih

Možda ste u svom radnom okruženju primjetili da vaš kolega ima problem sa nesigurnošću i koja konstantno umanjuje postignuća svojih kolega.

Ranjay Gulati profesor na Harvardskoj poslovnoj školi (Harvard Business School) smatra da su nesigurni ljudi jedan od najtežih tipova ličnosti za rad i da okruženje najčešće čine toksičnim.

Svima može biti frustrirajuće raditi sa nekim ko pretjerano analizira svoje odluke (paraliza analize) ili ko se osjeća ugroženim tuđim uspjehom.

Osoba koja je pretjerano samokritična na poslu to može manifestovati na način da ponižava druge kako bi djelovala važno ili prebacuje krivicu za neuspjeh na drugog.

Gulati ukazuje stvari na koje treba obratiti pažnju da biste prepoznali takvu osobu:

  • Nadmetanje sa drugima;
  • Prepuštanje samoviktimizaciji (uloga žrtve)
  • Konstantna potreba za odobravanjem i pohvalom od kolega ili šefova

Kako se nositi sa takvom osobom?

Gulati napominje su za suočavanje sa ovakvom osobom potrebni strpljenje, empatija i jasne granice. Na primjer možete kazati „Žao mi je što se tako osjećaš, ali siguran sam da će ishod biti bolji nego što ti očekuješ“.

Ukoliko vas pokuša navesti da ogovarate drugog kolegu morate se držati na distanci: Možete odgovoriti: „Nisam imao takvo iskustvo, te zbog toga ne mogu puno govoriti o tome“, sugeriše Gulati.

Konačno, ako vas takav kolega iscrpljuje i odvlači pažnju, u redu je ograničiti interakciju sa njim. Ljubazno mu ukažite da niste zainteresovani za komunikaciju i sačuvajte svoj mir.

Piše CNBC, a prenosi Klix

 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like