Categories Intelligence

Zbog nelegalne proizvodnje oružja uhapšeno 10 ljudi

U akciji EUROPOL-a zaplijenjeno je 70 komada nelegalnog vatrenog oružja, bajoneta, leptir noževa i više od 37.000 komada municije, bacača granata i prigušivača…

U Španiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj, uhapšeno je 10 ljudi, koji se sumnjiče za nelegalnu proizvodnju oružja. Istovremeno, demontirano je 10 ilegalnih radionica za oružje u Kanadi, Njemačkoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu i zaplijenjeno 70 komada nelegalnog vatrenog oružja, bajoneti, leptir noževi i više od 37.000 komada municije, baruta, bacača granata i prigušivača, saopštio je danas Europol.

U toj akciji, koju je vodila španska policija, pokrenuto je 49 novih istraga, a najviše u Velikoj Britaniji – 31, kao i u Kanadi, Njemačkoj, Španiji, Švedskoj, Irskoj i Holandiji, navode iz EUROPOL-a.

“Početkom 2023. godine, španska civilna garda otvorila je istragu o proizvodnji ilegalnog vatrenog oružja. Tragovi su istražiteljima ukazali na pojedince širom Evrope i Sjeverne Amerike, koji su kupili posebne alate za proizvodnju ili modifikaciju vatrenog oružja. Neki od njih su imali ranije krivične dosijee, uključujući krivična djela u vezi sa vatrenim oružjem”, saopšteno je iz EUROPOL-a.

Foto: Europol

Istragom je, navode, otkriveno nekoliko nelegalnih radionica za proizvodnju vatrenog oružja.

“U nekim slučajevima, pojedinci su koristili teške industrijske mašine, kao što su strugovi i glodalice, za proizvodnju ilegalnog oružja. U drugim slučajevima, osumnjičeni su koristili 3D štampanje za proizvodnju nekih komponenti potrebnih za sklapanje vatrenog oružja”, piše u saopštenju Europola, prenosi LibertasPress

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

You May Also Like