Categories Intelligence

Dok im “vojnici” padaju, Zvicer i Milović i dalje izmiču pravdi

Kotoranin Radoje Zvicer, koji važi za vođu “kavačkog klana”, i bivši policijski službenik Ljubo Milović, protiv kojih je podignuto više optužnica za najteža krivična djela, godinama izmiču organima gonjenja više država i o tome gdje se njih dvojica skrivaju zasad se samo spekuliše.

I dok oni pronalaze načine da izbjegnu pravdu, padaju njihovi “vojnici”, odnosno lica koja se terete da su radila za “kavački klan”.

Da li će uhapšeni saradnici “propjevati” o likvidacijama i poslovima s kokainom koji se povezuju s “kavčanima”, ostaje da se vidi. To nije isključeno, naročito imajući u vidu činjenicu da u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, beogradskih saradnika Zvicera i Milovića, s tužilaštvom sarađuju tri svjedoka saradnika – Srđan Lalić, Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin.

Aleksandar Milojević i Strahinja Kutlešić, koji slove za bliske saradnike Ljuba Milovića, uhapšeni su nedavno po međunarodnoj Interpolovoj potjernici. Milojević je pao u Austriji, a Kutlešiću su lisice na ruke stavljene u Italiji. Milojević je vlasnik firme iz Aranđelovca koja se bavila prodajom cvijeća i cvjećarskog repromaterijala. Tužilaštvo sumnja da je ta firma bila paravan za poslove “kavačkog klana”, zbog čega je Milojević dobio nadimak “Zvicerov cvjećar”. Uhapšen je po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Češka. U Srbiji se potražuje kao dio grupe koja je optužena da je novac od distribucije kokaina unosila u Srbiju i Crnu Goru za račun Zvicera i Milovića.


Aleksandar Milojević
-Kurir

Prema detaljima optužnice koje su prenijeli beogradski mediji, Milojević je imao zadatak da Miloviću stavi na raspolaganje kamione svoje firme “Blumen market” radi prevoza novca iz Holandije u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Takođe, imao je zadatak da Strahinji Kutlešiću prosleđuje podatke o imenima vozača, registarskim oznakama kamiona, vremenu i mjestu preuzimanja novca, a on je potom o svemu tome izvještavao Milovića. Nakon što bi novac skriven u kamionima stigao u Srbiju, Milojević je, kako piše u optužnici, dio zadržavao za sebe, a preostale pare bi čuvao u svom stanu u Beogradu dok ne bi dobio zadatak da ih preveze u Crnu Goru i preda Miloviću.

Gdje se kriju?

​I u Srbiji i u Crnoj Gori vode se istrage i podižu optužnice u kojima su kao ključni akteri označeni Zvicer i Milović. Za Zvicera se sumnja da se skriva u inostranstvu i da često mijenja mjesto boravka, a da sve vrijeme neometano nastavlja da vodi biznis zbog kojeg se i našao na optužnicama. Kad je riječ o Ljubu Miloviću, gotovo da je sigurno da je i on pobjegao preko granice, iako ima i onih koji tvrde da uopšte nije napustio Crnu Goru. Milović je u Srbiji optužen da je vođa kriminalne grupe koja je švercovala drogu iz Ekvadora u zemlje Evrope. Pored njega, za ista krivična djela optuženi su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Danijel Jovanović, Aleksandar Milojević, Strahinja Kutlešić, Milivoje Kišić, Miodrag Pamučina, Živojin Filipović i Milan Krstović.

Kako se navodi u optužnici, u periodu od maja 2020. do septembra iste godine kriminalna grupa Ljuba Milovića je u Srbiju i Crnu Goru prenijela više od 6.865.000 eura stečenih švercom droge.

 

– Milović je sve naloge okrivljenima prenosio preko Skaj aplikacije, a Kutlešić se na njoj potpisivao kao “Salvatore”, dok se Milojević potpisivao kao “Aaaa New” – navodi se u optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Još jedan veoma nezgodan svjedok kriminalnih aktivnosti “kavačkog klana” uskoro treba da bude izručen Srbiji. Riječ je o Milinku Brašnjeviću, koji je krajem februara uhapšen u Španiji, a za koga se vjerovalo da je mrtav. Njega mediji označavaju kao “Zvicerovog glavnog pucača”.


Ljubo Milović
-MUP

Na zahtjev Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u Španiji je u toku postupak za izručenje Brašnjevića Srbiji. Sumnja se da je on učestvovao u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu 2020. godine.

Srđan Lalić, svjedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za najteža krivična djela, označio je Brašnjevića kao direktnog izvršioca ubistva Dedovića i Stamatovića u januaru 2020. godine u Atini. Brašnjeviću su lisice na ruke stavljene u koordinisanoj međunarodnoj akciji Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, BIA, SBPOK -a, Europola i tužilaštava u Grčkoj i Španiji. U istoj akciji, na teritoriji Srbije, Grčke i Španije tada je uhapšeno ukupno osam osoba. Osim Lalića, Brašnjevićevo ime na suđenju Belivuku i Miljkoviću spominjao je Nikola Spasojević, takođe svjedok okrivljeni. On je rekao da je poslije dvostruke likvidacije u Atini dva puta išao u Makedoniju da pucačima klana Milinku Brašnjeviću i Ljubomiru Lainoviću odnese novac.

Oficir i Zli poručnik

Bjegunac od zakona Ljubo Milović slovi za najbogatijeg policajca. O tome je nedavno u Skupštini Crne Gore govorio i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je rekao da bi Milović mogao da opravda 48 miliona eura koje ima samo na jednom računu da je bio policajac 5.000 godina, budući da je kao službenik policije imao platu od 800 eura. Milović je karijeru u policiji započeo 2002. godine kao pripravnik u Centru bezbjednosti Nikšić, gdje je radio do 2007. godine, kada je rješenjem tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića prebačen u Odjeljenje bezbjednosti Kotor, na mjesto samostalnog inspektora za narkotike. Potom su ga rasporedili u Područnu jedinicu Herceg Novi, u Odsjek za borbu protiv droge, a ubrzo je napredovao u zvanje starijeg policijskog komesara za borbu protiv droge, Odsek za borbu protiv droge i krijumčarenja, Grupa za suzbijanje droge – Herceg Novi, Kotor i Tivat. Na “skaj” aplikaciji navodno se potpisivao kao “Oficir” i “Zli poručnik”.

Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like