Categories Intelligence

Afera “Prisluškivanje”: Ide optužnica protiv Osmice i Debevca, ovo su detalji

Optužnica će biti podignuta najkasnije za mjesec, tačnije već krajem jula

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pri samom je kraju istrage protiv hapšenog i suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), saznaje „Avaz“.

Prema informacijama našeg lista, optužnica će biti podignuta najkasnije za mjesec, tačnije već krajem jula, eventualno početkom avgusta.

Moguć sporazum

Saznajemo da Tužilaštvo BiH čeka još samo potvrdu određenih vještačenja, dok je veći dio optužnice spreman i polako se piše.

Pod optužnicom bi se mogao naći i uposlenik Suda BiH Milisav Pijuk, koji je hapšen u ovom predmetu. Jedna od opcija je da se predmet razdvoji ili da se ide na sporazum o priznanju krivice, što je vrlo izgledno.

 

Međutim, kada je u pitanju dvojac Debevec i Osmica – koji su hapšeni sredinom decembra prošle godine, a nakon tri mjeseca pritvora brane se sa slobode uz mjere zabrane – tu su stvari mnogo jasnije.

Njima se stavljaju na teret zloupotrebe položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita.

Tužilaštvo je tokom istrage saslušalo više od 50 svjedoka koji su povezani s Debevcem i Osmicom. Radi se mahom o uposlenicima Suda i OSA-e, koji su do u detalje opisali šta su i kako radili, prije svega prema uputama Debevca.

Sve priznao

Jedan svjedok je tužiteljici Bojani Jolović do u detalje opisao šta je sve morao raditi prema naredbi Osmice i Debevca, te kako su uništavani akti o prisluškivanju, njih više od 60. Jasno je opisano zašto su baš prisluškivane dežurne sudije Suda BiH, kao i dva saradnika Tužilaštva BiH.

Na stotine je materijalnih dokaza koji će potkrijepiti navode Tužilaštva.

Tajni agent Dževdet

Priča o „agentima“ OSA-e kap je u moru zloupotreba Debevca, koji se predstavljao kao Dževdet i Dževad.

Za Debevca su problematične i fotografije ulaska svjedoka u Tužilaštvo, koje je Osmica redovno dobivao na uvid.

Proširena istraga

Istraga u odnosu na Debevca proširena je na primanje dara za trgovinu utjecajem zbog vozila koje mu je poklonio autoservis “Kramar” iz Ljubuškog, koji je imao upravne postupke pred Sudom BiH, ali i sata od 15.000 KM koji mu je poklonio bjegunac od pravosuđa Hrvatske Zdravko Mamić.

Avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like