Categories Region

Knežević: Ne očekujte da budem gmizavac kojeg ćete da gazite

Ne očekujte da ja ovdje budem gmizavac kojeg ćete da gazite. Ako ćete da branite grupu koju sam naveo. Drže me tamo kao životinju, kazao je danas optuženi biznismen Duško Knežević, u sudnici Višeg suda u Podgorici, prethodno osporavajući optužnice koje je protiv njega podnio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Jeste li vi svjesni koliko je težak ovaj proces”, pitao je danas Knežević, obraćajući se sudiji Nenadu Vujanoviću, koji mu sudi zbog sumnje da je sa Markom Nikolićem, Dijanom Zečević i Atlas bankom, izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i da je Aerodrome Crne Gore, navodno, oštetio za tri miliona eura.

“Naše je da ovo dovedemo do kraja i utvrdimo jeste li vi za ovo krivi ili ne”, rekao mu je sudija Vujanović, nakon što je prihvatio prijedlog jednog od Kneževićevih branilaca, advokata Marka Nikolića, koji je zatražio odgađanje današnjeg glavnog pretresa kako bi imao više vremena za pripremu odbrane, s obzirom na to da je, kazao je danas, “tek prije nedjelju dana iskopirao spise predmeta”.

“Posljednjih dana nijesam bio u mogućnosti da sa Kneževićem uspostavim valjanu komunikaciju zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja i da pripremimo odbranu. O tome postoji i medicinska dokumentacija”, kazao je Nikolić.

Prije nego je sudija Vujanović prvo naredno ročište zakazao za 23. septembar, pola sata trajala je polemika o tome ko sve zastupa Kneževića.

Advokat Ivanović Foto: Libertas Press/Savo Prelević

“Ja ovdje imam opoziv kolege Zdravka Đukanovića i punomoćje za advokata Miloša Vuksanovića“, rekao je advokat Nikolić, nakon što je u zapisnik unijeto da, osim njega i Đukanovića, Kneževića zastupa i advokatica Andrijana Razić.

Na pitanje sudije Vujanovića da li je to tako, Knežević je, sve vrijeme sjedeći na optuženičkoj klupi, kratko odgovorio:

“Ne znam stvarno”.

“Moramo poštovati red”, nadovezao se sudija Vujanović.

“Evo kako poštujete. Vidi se po meni. Ja u pritvoru nemam uslove. Držim predmete na krevetu. Ne znam ko su advokati u ovom predmetu jer ima više predmeta”, odgovorio je Knežević, navodeći i da je “navikao da radi na kompjuteru”.

Na ponovljeno pitanje sudije da li potvrđuje da su mu Razić i Nikolić advokati, Knežević je rekao da “za danas jesu”.

“Otežavate nam. Pokušavamo da razjasnimo ko vam je advokat”, kazao je Vujanović i naložio Kneževiću da u narednih pet dana obavijesti sud ko su mu branioci, kako bi ih obavijestili o narednom ročištu i omogućili im uvid u spise predmeta.

“Upozoravamo vas da se ročišta zbog ovoga više neće odlagati. Imamo dosta pritvorskih predmeta”, rekao je sudija Vujanović.

“Moj je poseban”, dobacio je Knežević i ponovo ukazao na, navodno, loše uslove u pritvoru, u kojem je je od 30. aprila, kada je iz Londona izručen Cnoj Gori.

“Prije nekoliko dana sam dobio klimu. A dok sam bio u Engleskoj su mi obećali dobre uslove. Ništa od toga nije ispunjeno”, rekao je Knežević, ne precizirajući od koga je dobio takva obećanja.

Njegov branilac, Marko Ivanović, kasnije je novinarima, pored ostalog, kazao da smatra korektnim uslove u spuškom pritvoru.

Naveo je i da je sud odbio prijedlog da Kneževića pusti da se brani sa slobode uz jemstvo od 75 hiljada funti.

Knežević bi da suđenje za aferu Koverta bude uživo u medijima

Optuženi biznismen Duško Knežević pitao je danas sudiju Vujanovića ko odlučuje o javnom prenosu suđenja, izrazivši želju da suđenje za predmet Koverta, u kojem je optužen i nekadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub-Migo Stijepović, bude javno prenošen putem medija.

“Za to je nadležan Vrhovni sud. Njemu uputite zahtjev”, kazao je Vujanović.

Kompletnu optužnicu protiv Kneževića i njegovih nekadašnjih saradnika iz Atlas banke možete pročitati OVDJE.

Riječ je o jednoj od ukupno pet, koje je protiv Kneževića podnijelo Specijalno državno tužilaštvo, a potom, potvrdio Viši sud u Podgorici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like